Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2021. Augusztus 06. 09:23, péntek | PR

3+1 lakossági hiteltípus

3+1 lakossági hiteltípus

Szponzorált tartalom - Hitelre lenne szükséged, de nem tudod, hogy mi a különbség az egyes hiteltípusok között?

A következő rövid összeállításban szeretnénk bemutatni néhány lakosság körében kedvelt hitelt, hogy megismerd, melyik konstrukció lehet a legjobb számodra.

1. Lakáscélú jelzáloghitel

Mint ahogy a neve is mutatja, ez a lakossági hiteltípus kifejezetten lakáscélra igényelhető. Vagyis a hitelösszeg felhasználása célhoz kötött. Ezt a hitelt abban az esetben ajánljuk, ha új vagy használt lakást vásárolnál, építkezésbe, felújításba, bővítésbe vagy korszerűsítésbe kezdenél.
A hitelösszeg igénybevétele érdekében minden esetben ingatlanfedezetet kell bevonnod az ügyletbe. Vagyis azzal is érdemes tisztában lenned, hogy az igényléstől a folyósításig több idő is eltelhet. Tehát nem ezt a hitelt érdemes felvenned, ha gyorsan szeretnél kis összeghez hozzájutni. Valamint akkor sem javasolt ebben gondolkozni, ha alapvetően nem a lakásodra szeretnéd költeni az összeget.

Az ingatlancélú jelzáloghitel összege többnyire magasabb, mint a fogyasztási hiteleké, az ingatlanfedezet bevonása miatt azonban a bank által vállalt kockázat lényegesen alacsonyabb, mint egy fedezet nélküli hitel esetében. Éppen ezért, bár a bírálat ideje hosszabb lehet, sokkal alacsonyabb kamatra számíthatsz, mint egy fedezet nélküli fogyasztási hitelnél. A futamidő sokszor hosszú, akár 25-35 év is lehet.
Ez a hitel tehát leginkább akkor felelhet meg számodra, ha nagy összegre van szükséged, melyet lakáscélra szeretnél fordítani.

2. Szabadfelhasználású jelzáloghitel

Az ingatlancélú és a szabadfelhasználású jelzáloghitel közti alapvető különbség a hitelcélban keresendő. Ennél a konstrukciónál ugyanis bármire szabadon felhasználhatod kötöttségek nélkül a hitel teljes összegét. A célod lehet akár egy másik bank által nyújtott hitel kiváltása, egy új autó megvásárlása, a lagzid teljes költsége, vagy egy földkörüli utazás finanszírozása.
Te döntöd el, hogy mire szeretnéd a hitelösszeget költeni, azt azonban ne felejtsd el, hogy az előzőhöz hasonlóan ugyanúgy ingatlanfedezet bevonása szükséges.
Az fedezetbevonás miatt ennél a hiteltípusnál is alacsonyabb kamatokra számíthatsz, mint a fogyasztási hiteleknél. Szintén lehetőséged van nagyobb összeg felvételére, akár 25-35 éves futamidőre.
Ez a konstrukció akkor lehet szimpatikus számodra, ha nagyobb összeg felvételében gondolkozol, melyet szabadon szeretnél elkölteni és ingatlanfedezetet is be tudsz vonni a hitelbe, cserébe viszont kisebb hitelkamatot szeretnél visszafizetni, mint egy fogyasztási hitelnél.

3. Babaváró kölcsön

A babaváró kölcsön az előző konstrukciókhoz képest számos ponton eltér. A felvételhez nem kell ingatlanfedezet, viszont néhány kritériumot teljesítened kell ahhoz, hogy igénybe vehesd. A kölcsön célja bármi lehet, vagyis az összeget teljesen szabadon felhasználhatod. A felvehető hitelösszeg minimuma 1, maximuma 10 millió forint, melynek törlesztési ideje 5 és 20 év között lett meghatározva.
Babaváró kölcsönt házastársaddal együtt igényelhetsz, abban az esetben, ha gyermeket vállaltok. Mindkettőtöknek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, nem állhat fent NAV köztartozásotok, egyikőtök sem szerepelhet negatív adattal a KHR nyilvántartásban, valamint a büntetlen előélet is kritérium. A hitelszerződés 2022. 12. 31-éig köthető meg, és feltétel továbbá, hogy hitel igénylésekor a feleség 18 év feletti, de 41 év alatti legyen.

Mielőtt még azt gondolnád, hogy a babaváró kölcsön bonyolult, jó, ha tudod, hogy ez egy állami támogatású kölcsön. Vagyis, ha a gyermekvállalás a cél, a feltételek teljesítése esetén egy nagyon kedvező kamatozású konstrukcióhoz juthattok.
Kamatmentességet kaptok a kölcsönre a futamidő végéig, amennyiben a folyósítást követő öt évben világra jön az első gyermeketek. Elengedésre kerül a fennálló tőketartozás 30%-a, ha második gyermeket is vállaltok, harmadik gyermek esetén pedig elengedésre kerül a további fennálló teljes kölcsön tartozás.
Ez a kölcsön tehát akkor célszerű számodra, ha házastársaddal gyermeket vállalnál, szabad felhasználású hitelben gondolkozol, és a kedvező állami támogatásért cserébe nem okoz problémát néhány feltétel teljesítése.
A cikkben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtják a hitelintézetek.



+1 Szabadfelhasználású folyószámlahitel

Végezetül szeretnénk bemutatni egy fogyasztási hitelt is. A folyószámlahitelkeret egy „biztonsági tartalék”, melyet szabadon elkölthetsz bármire. Fedezetül a bankszámládra érkező rendszeres havi jóváírásaid szolgálnak. Ilyen jóváírás lehet a munkabér. A feltételek bankonként eltérőek lehetnek.
A hitel lényege, hogy a bankod a bankszámládhoz kapcsolódóan egy bizonyos hitelkeretet tart fent számodra. Vagyis, az egyenleged egy előre meghatározott összegig „negatívba” mehet, mely a következő jóváírásokkal feltöltődik.
A hitelösszeg általában néhány száz ezer forint, és a kamat magasabb, mint egy jelzáloghitelnél.
Ez a hitel akkor lehet jó választás számodra, ha változatosak a költési szokásaid, és néha nagyobb összegben vagy hamarabb szeretnél vásárolni, mint ahogy a például a fizetésed megkaptad.

Bármelyik hitelben is gondolkozol, javasoljuk, hogy tartsd szem előtt a hitelcélodat, a jövedelmi viszonyaidat, gondold át, hogy milyen fedezetet tudsz bevonni, végezetül térképezd fel előre saját költési szokásaidat és tartalékjaidat.
Jó, ha tudod
Hitel vagy kölcsön
Bár a hétköznapi nyelvben a hitel és a kölcsön kifejezés gyakran összekeveredik, ez valójában két külön fogalom.
Az első esetben a hitelintézet azt vállalja, hogy díj ellenében, a szerződésben meghatározott feltételek teljesülése esetén, szintén előre meghatározott összeg erejéig hitelkeretet bocsájt az adós rendelkezésére és a rendelkezésre tartott összeg erejéig kölcsönszerződést, kezességi szerződést, garanciaszerződést vagy egyéb hitelművelet végzésére vonatkozó más szerződést köt. Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adós ezt teljes egészében fel is használja.
Ezzel szemben a kölcsön a fentiek szerinti hitelszerződés vagy külön kölcsönszerződés alapján folyósított meghatározott, konkrét pénzösszeg, melyet az adós rendelkezésére bocsájt a hitelintézet, és az összeget egy későbbi időpontban, szintén a szerződésben előre meghatározott feltételek szerint kell visszafizetni.
THM jelentése és tartalma
A THM azaz, Teljes Hiteldíj Mutató, egy éves időszakra vetített százalékos érték, ami minden olyan díjat és költséget tartalmaz, melyet a tőkén felül kell fizetnie az adósnak. A THM meghatározása és kereskedelmi kommunikációban, pl. reklámokban megfelelő módon történő történő feltüntetése a pénzügyi intézmények jogszabályi kötelezettsége. A THM százalékban és éves alapon fejezi ki a hitel teljes díjának arányát, a hitel teljes összegéhez viszonyítva. Többek között a következőket tartalmazza: kamat, kezelési költség, hitelbírálati díj, értékbecslés díja, kötelező bankszámlavezetés díja, kötelező biztosítás díja, stb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 08. 11:49, csütörtök | PR

Milyen kezelések közül választhatnak a gyermektelen párok?

Manapság egyre nagyobb problémát jelent a meddőség

2024. Augusztus 05. 11:01, hétfő | PR

K&H: végre átlépték a 200 ezer forintos határt a fiatalok

nagyobb jövedelemből menedzselhetik a mindennapjaikat

2024. Július 29. 13:47, hétfő | PR

K&H: figyelemre méltó véleményt fogalmaztak meg a diákok a magyar oktatásról

Kevesen vannak, akik elismerésre méltónak tartják a színvonalat. Közeledik a felvételik eredményhirdetése, így a leendő gólyák hamarosan saját tapasztalatokat szerezhetnek a magyar felsőoktatás színvonaláról.

2024. Július 19. 13:44, péntek | PR

Bőröndválasztási útmutató – így érdemes hozzákezdeni a vásárláshoz!

A nyaralás megtervezésekor az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen bőröndöt válasszunk az utazásunkhoz.