Városlista
2024. szeptember 5, csütörtök - Viktor, Lőrinc

Hírek

2010. Augusztus 12. 14:55, csütörtök | Helyi
Forrás: GY-M-S Megyei Múz. Ig.

A lehetőségek országa Polgárosodás a XIX. századi Magayarországon

A lehetőségek országa  Polgárosodás a XIX. századi Magayarországon

Polgár, polgárság - e fogalmakat különösen sokat halljuk és használjuk a rendszerváltozás óta. De vajon tudjuk-e, miről is van szó, mit jelentenek? A polgárjogot nyert, személyi s

Hat történeten keresztül mutatja be a kiállítás azt a folyamatot, hogyan alakult ki az a fontos szerep, amelyet a polgárság betöltött az ipar, kereskedelem, a tudományok, a kultúra, a közélet terén. A hat történethez járul a vándorkiállítás helyszínein az adott település, megye, régió polgárosodásának története" - családok, kiemelkedő személyiségek és teljesítmények bemutatásával. Ezeket megismerve érthetjük meg, miként lehetett bárki - származásra, nemre való tekintet nélkül - hazájának hasznos polgára", ahogy ezt Kner Imre édesapjának írt levelében célként megfogalmazta. A szabadság adta lehetőségek országában, a 19. századi Magyarországon...

A hat történet:
1. Fischer Mór - Egy hungarikum születése, a herendi porcelán

Fischer Mór (1800-1880), a tatai Esterházy uradalom kocsmabérlője egy keménycserép-gyár bérleti működtetése után megvásárolta és felvirágoztatta a herendi porcelánüzemet. Bischitz Dávidné Fischer Johanna 1866-ban egyik alapítója lett a Pesti Izraelita Nőegyletnek, céllal jött létre, s a jótékony gazdag asszonyok olyan szociális ellátó-rendszert alakítottak ki, ? volt az első nő - leszámítva a szentek ábrázolását - akinek Budapesten szobrot állítottak 1889-ben.

2. Korányi Frigyes és Sándor - a magyar orvostudomány megteremtői

Korányi Frigyes (1828-1913) ideggyógyász orvos, 1884-től a MTA levelező tagja, 1886-tól az egyetem rektora. 1908-ban bárói rangot kapott, 1891-ben a főrendiház örökös tagja lett. Korányi Sándor (1866-1944) 1893-94-ben az ideggyógyászat magántanára a budapesti egyetemen, 1927-től a budapesti egyetem orvoskara képviseletében felsőházi tag. Ifj. Korányi Frigyes (1931-1932) gazdaságpolitikus, 1923-31 között háromszor pénzügyminiszter, párizsi követ és Pénzintézeti Központ elnöke.

3. Német mérnökök magyar földön - Ganz brahám és Mechwart András

Ganz brahám (1814-1867) 1858-62 között építette fel az a faszerkezetes vasöntödét, amely a későbbi Ganz ipari birodalom bölcsője lett. Mechwart idejében történt meg a Ganz és Társa Vasöntöde nagy ipari vállalattá fejlesztése. Mechwart Andrásnak (1834-1907) számos szabadalma hozott sikert a Ganz-gyárnak, amelyek közül a malomipari hengerszékeket gyártották a legnagyobb számban.

4. Sina György és Simon - Az Aranyember" és családja

A Sina család Dél-Albániából került a Habsburg Birodalomba. Sina György (1782-1856) kereskedő a Lánchíd építésének finanszírozást szervezte meg, és ő adta hozzá a legtöbb pénzt. Támogatta Széchenyi István vasútépítési és folyamszabályozási vállalkozásait is. A hagyomány szerint Jókai Mór róla mintázta aranyember címszereplőjének, Tímár Mihálynak az alakját. Fia, Sina Simon (1810-1876) örökségének átvételétől élete végéig minden fontosabb magyar gazdasági és kulturális mozgalmat támogatott: hozzájárult a Magyar Földhitelintézet és a magyar biztosítótársaság felállításához, a vasút és gőzhajózás fejlesztéséhez, a folyók szabályozásához, a mezőgazdaság fejlesztéséhez, iskolai és népnevelési programokhoz.

5. A nemzeti zene megteremtői: Rózsavölgyi Márk, Bihari János

Rózsavölgyi Márk (eredetileg Rosenthal) (1789-1848) zeneszerző, hegedűművész, a csárdás atyja". ? alapította a Rózsavölgyi és Társa Zeneműkiadó vállalatot. Bihari János (1764-1827), a magyar Orpheus", a 19. század elejének legkiválóbb zeneszerzője és előadóművésze, a verbunkos stílus legjelesebb képviselője. Lavotta Jánossal és Csermák Antallal együtt a magyar zenei romantika virtuóz triászát alkotják. Nem bizonyított feltevés szerint a Rákóczi-nótának és a Rákóczi-indulónak is ő a szerzője.

6. A polgárság önmegvalósítása a művészsorsokban - Borsos József, Barabás Miklós, Jókai Mór

Borsos József (1821-1883) Bécsben hamar közkedveltté vált és számos megbízást kapott, de Pest-Budára is eljutott tehetségének híre. Arcképei és életképei elnyerték a közönség tetszését és nagyrabecsülését. Az 186as években Pesten Doctor Alberttel társulva fényképészeti műtermet nyitott. A festő-fotográfus a budai Szép Juhászné vendéglő tulajdonosaként halt meg. Barabás Miklós (1810-1898) itáliai tanulmányútja után, 1835-től jelentős része volt abban, hogy Pest művészi központtá vált. ? volt az első művészetéből megélni tudó festőnk, szinte minden kiemelkedő kortársát megfestette. Jókai Mór (1825-1904) bár nemesi családból származott, életmódja inkább polgári volt. A pápai református gimnáziumban együtt tanult Petőfivel. Már életében klasszikussá vált. 1894-ben ötvenéves írói jubileumát az egész ország ünnepelte, megindult műveinek gyűjteményes sorozata, a száz kötetes Nemzeti Díszkiadás.

A MI TRTNETNK...

NAGYCENK, SZCHENYI ISTVN EMLKMZEUM - 2010. augusztus 19. - 2010. szeptember 30.

Id. Storno Ferenc (1821-1907)

Id. Storno Ferenc Kismartonban született, gyermekkorát Landshutban töltötte, ahol a családi hagyomány szerint kitanulta a kéményseprő mesterséget. Közben rajzolással töltötte minden szabadidejét, a müncheni képzőművészeti akadémián szerette volna tovább képezni magát, de rosszabbodó családi és anyagi körülményei ezt nem tették lehetővé. Folytatva ősei hivatását, vándorló kéményseprő lett, s 1846-ban végleg letelepedett Sopronban.

Szorgos művészeti önképzéssel és kiemelkedő tehetségével egyre több festészeti megrendelésre tett szert. Az 1850-es évektől az építészet és az akkoriban meginduló műemlékvédelem területén kifejtett tevékenysége hozta meg számára a szakmai elismerést. A történelmi Magyarország területén rengeteg középkori műemlék felmérését végezte el elsőként. Restaurátori munkákat, műemlék-helyreállításokat is vállalt ifj. Ferenc festő és Kálmán építész fiával együtt. Bécsi barátja, Friedrich Amerling festőművész hatására tudatos műgyűjtésbe kezdett, mely elsősorban a 17-19. századi kézműves, céhes ipar termékeire, használati eszközökre, bútorokra terjedt ki.

A németül beszélő Storno Sopron városának megbecsült polgára lett, részt vett a városi polgárság intézményeinek létrehozásában és működtetésében.

Széchenyi István (1791-1861)

A magyar rendek reformellenessége a 19. század első évtizede után tarthatatlanná vált. Erről néhány zseniális adottságú, világlátott, művelt politikus és hazafi sikerrel győzte meg nemesi társait. Közöttük is legelszántabban tette ezt gróf Széchenyi István. Optimizmusát a reformkorban a nagypolitika rangjára emelte és sorban valósította meg a jövő beruházásait. s - noha már ezért is a magyar történelem legnagyobbjai közé kellene sorolnunk - nem érte be ennyivel. riási külföldi, elsősorban angol tapasztalat birtokában jól tudta, hogy a politikai rendszerváltás néhány óra és nap alatt levezényelhető, a gazdasági folyamatok megváltoztatása emberöltőnyi időt is kíván. A mindennapok rendszerváltása, a társadalom mentális átalakulása generációkon át tartó, hosszú folyamat. Nem volt nehéz nem észrevennie, hogy a társadalom gondolkodását is át kell programozni, az átalakulás emberi tartalmára is figyelmet fordító rendszerváltásra van szükség Magyarországon. E lelki-kulturális polgárosodási folyamat részét képezte az öltözködés és viselkedéskultúra Nyugat-Európában honos szabályainak hazai érvényre juttatása, a szabadidő eltöltésének, a társas érintkezés normáinak elfogadtatása a magyar társadalom nagy részével. Ennek érdekében tartott 5 órai teát katonáinak a Hortobágyon, ezért vezetett be új megszólítási formát a magyar nyelvben (nözés), egyáltalán ezért tartotta fontosnak az anyanyelv ápolását és a modern polgári társas érintkezés kereteinek megteremtését. A nyugati mintájú civilizatorikus fejlődés személyes modelljéhez önmaga adta a mintát - az akkori szemléletmód szerint - különc viselkedésével, életmódjával, kastélya berendezésével.

A vándorkiállítás helyszínei: SALGTARJN, NGRDI TRTNETI MZEUM; NAGYCENK, SZCHENYI ISTVN EMLKMZEUM; BKSCSABAI, MUNKCSY MIHLY MZEUM; NAGYVRAD, KRSVIDKI MZEUM; NYREGYHZA, JSA ANDRS MZEUM,; KASSA, KELET-SZLOVKIAI MZEUM; ZALAEGERSZEG, GCSEJI MZEUM


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 04. 17:44, szerda | Helyi

A győri ősz egyik csúcsrendezvénye az ETO Park Szolgáltató & Élményközpontban

2024. szeptember 20-án egy igazán grandiózus ingyenes rendezvénnyel várja a győri és a Győr környéki településekről a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont, hogy együtt ünnepeljék az Élményközpont teljes megújulásá

2024. Szeptember 04. 09:12, szerda | Helyi

Győri tehetség igazolt a Cagliarihoz

A korosztályos válogatott ETO-futballista, Prettenhofer Márton a Serie A-s Cagliari csapatánál folytatja kölcsönben.

2024. Szeptember 04. 08:13, szerda | Helyi

Peter Will az Audi Hungaria új, motorgyártásért felelős igazgatósági tagja

Szeptember 1-jétől Peter Will az AUDI HUNGARIA Zrt. motorgyártásért felelős új igazgatósági tagja.

2024. Szeptember 04. 07:11, szerda | Helyi

Forróság lesz a tantermekben, a szakszervezet rövidített órákat kért, válasz még nincs

Hőségriadóban indul a tanév, a tantermekben gyakran melegebb lehet annál, mint ahol szabad volna dolgozni.