Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2010. Október 06. 08:30, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Csütörtökre Győrig érhet a szúrós szagú, halakat pusztító iszapfolyam

Csütörtökre Győrig érhet a szúrós szagú, halakat pusztító iszapfolyam

A Vas megyei Szergény településnél próbálták a vízügyi szakemberek elsőként feltartóztatni a Marcal folyón levonuló vörösiszap útját: háromtonnányi gipszet mostak a vízbe. A beavatkozástól azt várták, hogy megköti a káros anyago

Egész nap mérték a folyó szennyezettségét a Vízügy ellenőrei a Marcal folyón. A kora délutáni órákban a Kolontártól 50 kilométerre lévő, Vas megyei Mersevátnál tartott a vöröses-sárgás színű iszap, amelytől tömegesen pusztultak, vagy ahogy a helyiek mondták, megsültek a halak. Délben még azt sem zárták ki a szakemberek, hogy átvágják a Marcal gátját, és a szántóföldekre eresztik a szennyezett vizet.

Nádor István igazgató, Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság:

"A kollégáink a győriekkel együtt pont ennek a lehetőségét mérik fel, járják be terepet, térképen próbálunk valami megoldást arra találni, nyilván ennek vannak fizikai, topográfiai korlátai, mivel ez egy nagyon kis esésű völgy, hát ez is ezeknek az óráknak a tevékenységét jelenti."

Végül a gátvágás elmaradt, és több órás tanácstalanság után a helyi védelmi vezetők úgy döntöttek, hogy gipszet öntenek a Marcalba a Vas megyei Szergénynél. Hasonló beavatkozásra készülnek már Győr-Moson-Sopron megyében is.

Szűts György igazgató, Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság:

"Deponált a vízügyi hatóság mentesítő anyagot, gipszet, ennek a bemosatását fogja a tűzoltóság elvégezni, erre készültünk fel ezen a helyszínen, valamint további két helyszínen, Rábaszentmiklóson és a Rába folyó betorkollásának helyszínén."

A szakemberek szerint a vörösiszap-áradat szerdára érhet Győr-Moson-Sopron megyébe, és ha nem lehet feloldani vagy megfékezni, csütörtökre Győrnél beszivároghat a Rábába és a Mosoni-Dunába is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 09:13, péntek | Helyi

Katonás rend a női kéziseknél (VIDEÓ)

A 2024/25-ös évadnak hat új igazolással a soraiban nekivágó Győri Audi ETO KC csapata a hagyományoknak megfelelően csapatépítő programon vett részt.

2024. Szeptember 06. 08:14, péntek | Helyi

Új vezérigazgató a Győrplusz élén

A napok óta hallott pletykát maga a polgármester erősítette meg a Polgármesteri Vizit című rádiós műsorában.

2024. Szeptember 06. 07:14, péntek | Helyi

Szombaton, a rally miatt változik a piac

Rendezvény miatt változik a Dunakapu téri piac helyszíne szeptember 7-én, jelezte előre a Győrszol.

2024. Szeptember 05. 09:14, csütörtök | Helyi

A Dortmund sztárja Gyirmóton edz

Karem Adeyemi, a Borussia Dortmund csatára a német U21-es válogatottal Gyirmóton készül a szerdai Izrael elleni mérkőzésre. Tegnap sokan kérték közös fotóra a gyirmóti utánpótlásból.