Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2010. Szeptember 18. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: gyor.hu

DUNA-NAP 2010. szeptember 22.

DUNA-NAP 2010. szeptember 22.

2011. első félévében hazánk tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Az elnökségi program egyik kiemelkedő aktusa az Európai Unió Duna Régió Stratégiájának (EDRS) elfogadása. Győr és térsége olyan programot kíván a Stratégia

Borkai Zsolt, Győr polgármestere kezdeményezésére a város felállított egy Győri Duna-stratégia Programirodát, amely egy olyan rendezvényt szervez, ahol a programban résztvevő főbb partnerek ismertetik elképzeléseiket, illetve megismerhetik a Kormány terveit is. A Duna-nap célja tehát, hogy a térség programját bemutatva felkészülhessen minden érintett a további nagyon intenzív munkákra.

A tervezésben résztvevő szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a Győr-Gönyű torkolat tervezett fejlesztései hosszú távon is meghatározóak a térségben, ezért a Duna-stratégia részeként az erre alapozott programot kell kidolgozni. Egy ilyen program része a Gönyűi fenékküszöb és kikötői fejlesztésen túl a Péri repülőtér, a vasúti összeköttetés fejlesztése, valamit egy komplex turisztikai-kulturális program is - a szükséges magas színvonalú kiegészítő szolgáltatások biztosításával.

Az EU szakemberei hangsúlyozzák, hogy az EDRS nem rendelkezik önálló fejlesztési pénzügyi alapokkal, de annak jelentős hatással kell bírnia az EU 2014-21 közötti időszakának finanszírozására. A Győr és térsége számára kidolgozandó program figyelembe veszi, hogy az EDRS környezet- és vízgazdálkodási, társadalmi-gazdasági fejlesztésekkel kapcsolatos és a Duna-menti kapcsolatok, kommunikáció fejlesztését célzó programokat fogad be. Egy ilyen komplex program révén első szakaszban fizikai és humán infrastruktúra fejlesztés valósulhat meg, ami alapot ad a későbbi projektek kialakításához. Mindez a térség gazdaságának fejlődését, a helyi lakosság számára stabilitást, munkahelyeket, magasabb szinvonalú szolgáltatásokat, oktatási és képzési fejlesztéseket eredményez.

A CEURINA NKft., mint a Győri Duna-stratégia Programiroda feladatait ellátó szervezet a Duna-napot követően egyeztetéseket folytat mindazokkal, akik e program részesei lehetnek. Számos partner már ismert, de várják azok jelentkezését is, akiknek ötletük, tervük,vagy már kész projekt-javaslatuk van. A különböző elképzelések egy programmá érlelését követően ezt a programot a hazai Duna-Stratégi részeként kívánják elfogadtatni.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 08:14, péntek | Helyi

Új vezérigazgató a Győrplusz élén

A napok óta hallott pletykát maga a polgármester erősítette meg a Polgármesteri Vizit című rádiós műsorában.

2024. Szeptember 06. 07:14, péntek | Helyi

Szombaton, a rally miatt változik a piac

Rendezvény miatt változik a Dunakapu téri piac helyszíne szeptember 7-én, jelezte előre a Győrszol.

2024. Szeptember 05. 09:14, csütörtök | Helyi

A Dortmund sztárja Gyirmóton edz

Karem Adeyemi, a Borussia Dortmund csatára a német U21-es válogatottal Gyirmóton készül a szerdai Izrael elleni mérkőzésre. Tegnap sokan kérték közös fotóra a gyirmóti utánpótlásból.

2024. Szeptember 05. 08:12, csütörtök | Helyi

Tükröt tartanak a nézők elé

Két előadást is láthat a közönség a Győri Balett most készülő bemutatójában.