Városlista
2024. szeptember 4, szerda - Rozália

Hírek

2010. Július 25. 12:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Elmaradó fejlesztések: Győr-Moson-Sopron megyei iskolák karbantartás nélkül

Elmaradó fejlesztések: Győr-Moson-Sopron megyei iskolák karbantartás nélkül

Több ezer vidéki kisiskolában maradnak el idén a nyári karbantartási munkák, mivel a Bajnai-kormány az év elején úgy döntött, hogy kistérségenként csupán egy önkorm&

A Nemzeti Fejlesztési gynökség 3,5 milliárd forintot szánt 2010-ben a közoktatási intézmények fejlesztésére a három megyéből álló nyugat-dunántúli régióban. A pályázati forrás fedezetéül az uniós források mellett a hazai költségvetés szolgált. Győr-Moson-Sopron megyében, a téti kistérségben ugyan Tét iskolája nyert támogatást, a tagintézményként működő győrszemereiek ebből egy fillért sem látnak, mert a társult intézményekre a pályázat nem vonatkozik. Az iskolára pedig ráférne a rekonstrukció: az NTSZ kötelezte is erre az önkormányzatot, különben ősszel nem indulhat meg a tanítás.

Horváth Gyula polgármester, Győrszemere, független

"Ezt végrehajtottuk, hiszen mi is láttuk, hogy olyan állapotok vannak az iskolában, ami tarthatatlan. Ezt megcsináltuk, illetve a lábazati festés most történik, az iskolának a karbantartója ezt elvégzi, illetve olyan apróbb javításokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy működni tudjon az intézmény."

A mosonmagyaróvári kistérségben 19 településnek kellett a tavasszal egy pályázót kiválasztania a felújításra. Mecsér polgármestere szerint ez elfogadhatatlan, hiszen korábban mindenki jelentkezhetett, és a kisebb összegű támogatás is sokat jelentett.

Csaplár Zoltán polgármester, Mecsér, független

"Tíz hónap után eljut egy olyan amortizálódó időszakhoz egy intézmény, hogy nagyobb munkákat is el kell végezni. Ha egy-egy évben elmarad a felújítás, a következő évben halmozódik, és sokkal többet kell rá fordítani. sszességében biztos vagyok benne, hogy lesz olyan eset, ahol szeptemberben a felújítások elmaradásával indul be az oktatás."

A rábaközi kistérségben a 10 ezres Csorna egyetlen iskolája sem számíthatott idén felújítási támogatásra. Amit az önkormányzat félretett erre a célra, a működési kiadásokra kell fordítani, mert a szocialisták év elején, az állami normatívák csökkentésével jelentős forrásokat vontak el az oktatás finanszírozásából.

Dr. Turi György polgármester, Csorna, Fidesz-KDNP

"A normatív támogatások fölé még az önkormányzatnak 350 millió forinttal kellett hozzájárulni ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az oktatási intézményekben a működést. Tehát nem fejlesztésre, működtetésre kellett ekkora összeget biztosítanunk. Az előző évihez képest ez 30 millió forinttal több, eleve ez csökkenti azt az összeget, amit az oktatási intézményeink felújítására fordíthatnánk."

Gimnáziumok, kollégiumok, gyakorlóműhelyek, alapfokú művészeti iskolák és a gyógypedagógiai intézmények fejlesztésére az önkormányzatok egyáltalán nem adhattak be pályázatot. Az önálló bölcsődék korszerűsítését szintén nem támogatta a fejlesztési ügynökség, a fenntartók csak akkor nyerhettek pénzt, ha a bölcsőde mellett óvoda is működik.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 03. 09:11, kedd | Helyi

Képalkotó diagnosztika a rákgyóításban: a 800 milliós fejlesztés Győrt is érinti

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott, két évet felölelő kutatási projekt konzorciumi formában valósul meg az Innovitech Kft. vezetésével

2024. Szeptember 03. 08:15, kedd | Helyi

Idén is kaptak tanszercsomagot a győri elősök

2011 óta hagyomány, hogy a város önkormányzata, ingyenes tanszercsomaggal segíti az iskolakezdő diákokat és családjaikat.

2024. Szeptember 03. 07:10, kedd | Helyi

A pocoknak ideális élőhelyeket alakítanak ki a Szigetközben

Határon átnyúló projekt keretében indul az Északi pocok mehelyi alfaj védelmének továbbfejlesztése című európai uniós projekt a Szigetközben.

2024. Szeptember 02. 09:12, hétfő | Helyi

Lerövidült a távolság Lázi és Győrasszonyfa között

Elkészült a murvás összekötő út Lázi és Győrasszonyfa között, ezzel a két település közötti távolság majdnem ötödére csökkent.