Városlista
2024. augusztus 8, csütörtök - László

Hírek

2013. Augusztus 16. 07:23, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Emléktáblát avatnak Simor János püspök születésének 200. évfordulóján Győrött

Emléktáblát avatnak Simor János püspök születésének 200. évfordulóján Győrött

Simor János győri püspök, későbbi esztergomi érsek születésének 200. évfordulójáról püspöki szentmisével emlékeznek meg a Szent Rókus Plébániatemplomban péntek délután, majd emléktáblát avatnak.

Az emléktáblát Pápai Lajos győri megyéspüspök szenteli fel – közölte Paksa Balázs, a Győri Egyházmegye sajtóreferense az MTI-vel csütörtökön.Zsebedics József plébános a programról elmondta: a püspöki szentmise után Nemes Gábor, az egyházmegye levéltárosa méltatja Simor János életművét. Az ünnepség végén avatják és szentelik fel az emléktáblát, amelyet a püspök terrakotta portréja, Sándor József Péter munkája díszít.

Simor János 1857-től egy évtizeden át volt a győri egyházmegye püspöke. Munkásságával beírta nevét a város történetébe. 1862-ben zárdát alapított iskolával és kórházzal a Szent Vince Leányai szerzetesnők számára. Két évvel később pedig bejárati tornyot építtetett a plébániatemplomnak. A tornyon ma is látható a neves püspök címere.

Simor Jánost győri püspöki szolgálatát követően esztergomi érsekké, hercegprímássá nevezték ki. A kiegyezés után ő koronázta I. Ferenc Józsefet magyar királlyá. Szívügye volt az iskolák támogatása. Művészetpártolóként nagy összegeket áldozott a templomokra. A prímási palotában könyvtárat, képtárat és múzeumot létesített. Az esztergomi Keresztény Múzeum 1875-ben nyílt meg a közönség számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 08. 07:08, csütörtök | Helyi

Tart még a fürdőszezon, de a medencét már kidobták

Hegyekben áll a szemét a szelektív gyűjtő mellett Jancsifaluban hulladékudvarba vagy kukába való hulladékkal. Már kerti medencék is itt végzik.

2024. Augusztus 07. 09:12, szerda | Helyi

Nincs sportorvosi: tizenkét csapat ki sem állt a Keglovich Kupában

Rendkívül népszerű a megyei csapatok körében a Keglovich Kupa, nyáron úgy tűnik, mégis nehézkes a kezdés.

2024. Augusztus 07. 08:11, szerda | Helyi

Felavatták Klapka György emléktábláját

Felavatták Klapka György emléktábláját a győri Király utcában.

2024. Augusztus 07. 07:11, szerda | Helyi

Végső búcsú Pálfalvi A. Jánostól

Csütörtökön vesznek végső búcsút Pálfalvi A. Jánostól az ismert zenésztől, zeneszerzőtől és zenetanártól, aki türelemmel viselt betegségben elhunyt.