Városlista
2024. szeptember 6, péntek - Zakariás

Hírek

2010. Október 07. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nyugathír

Ideiglenes fenékküszöb Győrnél és Mórichidánál: harc az iszapáradattal

Ideiglenes fenékküszöb Győrnél és Mórichidánál: harc az iszapáradattal

A Marcal mentén 6 településen gipszöntéssel, a Győr-Moson-Sopron megyei Mórichidánál és Gyirmótnál ideiglenes fenékküszöb kialakításával próbálják a levonuló vörösiszap-folyamot megfékezni. Az országos katasztrófavédelmi igazga

A Veszprém megyei Kemeneshőgyésznél egész nap arra vártak a markológépek, hogy mikor kezdhetik a hatalmas terméskövek mederbe eresztését. Ideiglenes fenékküszöb kialakítására készülnek a szakemberek, hogy lelassítsák a szennyeződés terjedését. A Marcalnak ezen a szakaszán már így is nagyok a károk.

Pata József, Mezőlak: "Most kezdett feléledni ez a Marcal, tenyérnyi meg nagyobb halakkal, már lehetett benne horgászni, de ebbe a pillanatban szerintem ebbe egy darab sincs már."

A gazdák attól tartanak, hogy nemcsak duzzasztásra, de elárasztásra is sor kerülhet a térségben.

Németh Dezső gazdálkodó, Kemeneshőgyész: "100 darab szarvasmarhánk kinn van a legelőn, ami szintén víz alá kerülhet, és most azon gondolkodunk, hogy mikor kezdjük el a mentésüket, vagy egyáltalán szükség lesz-e rá, mert a vízügyi szakember nyugtat bennünk, hogy nem lesz itt semmi probléma, mert ura a helyzetnek a vízügy. Hát, reméljük úgy lesz."

A szakemberek gipsszel és savval próbálják közömbösíteni a mérgező anyagot, egyelőre kevés sikerrel. Ha nem tudják az ideiglenes fenékküszöbökkel sem lassítani a vörösiszap terjedését, több területen akár ki is vezethetik a szennyeződést a mederből. Információink szerint erre készülnek többek között Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között is. Az országos katasztrófavédelmi igazgató nem cáfolta ezt.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató: "Majd a célszerűség és a legkisebb kár összefüggésében lesz döntés arról, hogy melyik helyszínen alkalmazzuk ezt, azt szeretném rögzíteni, hogy amennyiben a víz kilép esetleg az ártérbe, mert az ártérről van szó, abban az esetben, és ez kárt okozott mezőgazdasági vagy földterületben, akkor az állam ezt teljes mértékben helyreállítja, és kártalanítást fizet az érintett sérelmet elszenvedetteknek."

Azt egyelőre senki sem tudja, hogy mennyi szennyezett víz ömölhet a Rábába és a Dunába, de amennyiben nem sikerül tovább lassítani az útját, péntek reggelre a mérgezés más folyóba is megjelenhet.

(Fotó: MNO.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 06. 09:13, péntek | Helyi

Katonás rend a női kéziseknél (VIDEÓ)

A 2024/25-ös évadnak hat új igazolással a soraiban nekivágó Győri Audi ETO KC csapata a hagyományoknak megfelelően csapatépítő programon vett részt.

2024. Szeptember 06. 08:14, péntek | Helyi

Új vezérigazgató a Győrplusz élén

A napok óta hallott pletykát maga a polgármester erősítette meg a Polgármesteri Vizit című rádiós műsorában.

2024. Szeptember 06. 07:14, péntek | Helyi

Szombaton, a rally miatt változik a piac

Rendezvény miatt változik a Dunakapu téri piac helyszíne szeptember 7-én, jelezte előre a Győrszol.

2024. Szeptember 05. 09:14, csütörtök | Helyi

A Dortmund sztárja Gyirmóton edz

Karem Adeyemi, a Borussia Dortmund csatára a német U21-es válogatottal Gyirmóton készül a szerdai Izrael elleni mérkőzésre. Tegnap sokan kérték közös fotóra a gyirmóti utánpótlásból.