Városlista
2024. augusztus 10, szombat - Lörinc

Hírek

2013. Március 29. 08:00, péntek | Helyi

Interjú Szőkével, a Talent tattoo tetoválóművészével

Interjú Szőkével, a Talent tattoo tetoválóművészével

Interjú a Talent Tattoo Stúdió tetoválóművész párosának egyik tagjával, Szőkével. Beszélgettünk vele munkásságáról, extrém tetoválásokról és hogy manapság melyek a divatosnak számító minták.

Mesélj a kezdetekről, mikor kezdtél érdeklődni a tetoválások iránt?
Először, mint minden más tetováló, otthon elkezdtem rajzolni. Majd egy barátom révén, aki tetoválóstúdióban dolgozott kerültem ennek a szakmának a közelébe. Ez volt úgy 17 éve. Mindezek hatásáraelkezdtem én is a tetoválást otthon, ahogy kezdőként akkoriban szokás volt. Sok gyakorlás fejlődéstszült és ekkor egy másik barátom unszolására nyitottam Komáromban egy stúdiót. De sajnos ottnem volt túlságosan nagy rá az igény. Szerencsére összeismerkedtem egy győri stúdió tulajával, akielkezdett engem tetoválni és ő felajánlott nekem egy helyet itt Győrben. Hosszú volt az út, de mostmár 8 éve vagyok Győrben és 5 éve adódott a lehetőség, hogy nyissunk itt Sükivel egy saját stúdiót.

Melyik volt a legextrémebb tetoválás, amit elkészítettél?
Amikor egy fiatalember hátsójára delfint tetováltam.

A Magyar Tetoválók Szövetségéhez tartoztok, mit is jelent ez a gyakorlatban?
Van két érdekvédelmi szervezete a tetoválóknak. A Szövetség révén szakmailag és emberileg isközelebb kerülnek egymáshoz a tetoválók, barátságok születnek. Ami azért is jó, mert szakmailaglehet egymástól „lesni” , érdeklődni. Negyedéves gyűlések vannak, szakmai fórumok, a szakmanagyjaitól lehet kérdezni, tanulni.

Előfordult már, hogy valaki teljesen rád bízta a tetoválást teljeskörűen?
Ha van egy alapelképzelés, akkor tudok abban segíteni, hogy miként lenne szebb vagy mutatósabb.De aki csak eljön és nincs ötlete, abból általában nem lesz semmi, hiszen nem mondhatom meg én,hogy mit viseljen egy életen át. Nekem is vannak kedvenceim, mint mindenkinek, de azokat mégsemajánlhatom mindenkinek. Fejben kell eldönteni, hogy mit szeretnénk magunkra tetováltatni. Mi az,ami visszatükrözi egyéniségünket, életszemléletünket, ha ez megvan, akkor a kivitelezésben mártudok segíteni.

Neked mi volt az első tetoválásod?
Anno még nagyon mentek ezek a szögesdrót tetkók, én azzal kezdtem.

Sokan csak hirtelen felindulásból varratnak, ezt Te mennyire tapasztalod?
Sajnos elég gyakori eset. Gyakoriak az elkapkodott tetoválások. Magyarországon még nincs akkorakultúrája a tetoválásnak. Tisztelet a kivételnek. Kevesen gondolkodnak el, hogy mit is jelent neki aza motívum, amit végül egész életében viselni fog. A tetoválások 80%-a még mindig „divattetoválás”(hírességek tetoválásának másai, stb...)

Most épp mi a divat a tetoválások terén?
Nagyon sok a felirat (a legritkább esetben magyarul), a tollas, madaras tetoválás kérés. Mindig islesznek ilyen hullámok, az egyik lecseng, jön egy másik, ugyanúgy, ahogy voltak a delfinek, skorpiók, a lányoknak a derekukra a nonfiguratív tetoválások, aztán a kínai feliratok. Minden divathullám végetér egyszer, hogy aztán kezdődhessen egy másik.

Színes tetoválások egyre divatosabbak úgy látom, nálad is gyakoribb az ilyen kérés?
Most egyre jobban felkapják a színes tetoválásokat. Valaki örül ennek, valaki nem. Én annyira nem. Alapvetően közelebb áll hozzám a feketével való rajzolás, tetoválás. De ez látszik a honlapon is a munkáim között. Ha lehetőség van rá, akkor maradok a fekete árnyalatos tetoválásnál.

Volt már olyan, hogy nemet mondtál egy tetováláskérésre?
Igazából nem, csak ha valaki olyan helyre akart tetováltatni, ahol a későbbiekben könnyendeformálódhat a minta, akkor megpróbáltam lebeszélni róla, az ő érdekében. Ilyen testrész példáulaz ujjak, lábfej, hajlatok. Van, aki megfogadta tanácsomat, van, aki nem.

Hol fáj leginkább a tetoválás?
Hajlatok, fül, lábfej, csontoknál, de én inkább a kellemetlen kategóriába sorolnám, mint fájdalmasba.Az biztos, ha valaki egy nagyobb kimenetelű dologra vállalkozik, az már 3-4 óra után elég fájdalmastud lenni, ahogy fárad a bőr.

Milyen mintát szeretsz a legjobban tetoválni?
Biomechanika, egy kis őrület! De sajnos erre nincs nagykereslet.

Kezdő tetoválóknak mit mondanál, mi szükséges ahhoz, hogy valakiből tetováló váljon?
A rajz az alap, nagyon sokan nekiállnak úgy, hogy még élő rajztehetségük sincs. A technika issokat számít. Higiénia mindenekfelett áll, csak steril eszközöket használjanak, valamint minőségifestékeket. Ma már házi tetoválók is tudnak olyan körülményeket teremteni, hogy a higiéniameglegyen, csak akarat kérdése. Egyébként a kezdő tetoválóknak ma már elég nehéz dolga van,egyre többen vagyunk és nagy a konkurencia harc.

Fotó: Nagy Péter

Hamarosan a Talent Tattoo Stúdió másik tetoválóművészéről, Sükiről olvashatnak egy interjút:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 09. 09:11, péntek | Helyi

Horgászok figyelem: Pontytelepítés hat helyszínen

Augusztus elsején 4200 kilogramm pontyot telepített kezelt vízeibe a megyei horgász szövetség.

2024. Augusztus 09. 08:10, péntek | Helyi

Változik szombaton a piac helyszíne

Rendezvény (a Barokk-esküvő) miatt változik a Dunakapu téri piac helyszíne augusztus 10-én, szombaton. A Dunakapu tér helyett a Tarcsay Vilmos utca 1-3. szám alatti parkoló (a piac korábbi területe) ad otthont a piacnak.

2024. Augusztus 09. 07:13, péntek | Helyi

A rendőrség is kimondta, hogy az anya ölte meg a gyermekét, mielőtt végzett magával

Mára a rendőrség egyértelműen kizárta, hogy harmadik személy követte volna el a gyilkosságot a három éves kislány és édesanyja ellen május 15-én Kapuváron.

2024. Augusztus 08. 09:13, csütörtök | Helyi

Vasárnap játszik az ETO az MTK ellen

Az ETO FC Győr közösségi oldalán olvasható, hogy az eredetileg augusztus 10-ére kiírt találkozót vasárnapra halasztották.