Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Lehetsz Te is konyhatündér!

2013. Március 22. 11:22, péntek

UTÁNA JÁRTUNK! KÍVÁNCSI VAGY MI LETT AZ EREDMÉNY?

UTÁNA JÁRTUNK! KÍVÁNCSI VAGY MI LETT AZ EREDMÉNY?

Bemutatkozó bejegyzésem és a második poszt után, ami a leveseket ismerteti, egy rejtélyes, férfiasabb témával terveztem folytatni a blogot.

Mindig is érdekeltek a dolgok miértjei. Úgy érzem, mintha csak nekem találták volna ki a Discovery Chanel csatornán futó "How it's made?" című műsort. Első bejegyzésemben megígértem, hogy választ kaphatnak a kedves olvasók arra a kérdésre, hogy "Miért is cigánypecsenye a cigánypecsenye? " illetve "Mi a cigánypecsenye eredete?" Ez bizony nem is olyan egyszerű, mint ahogyan azt én elsőre gondoltam.

Több órás szörfölés után sem sikerült érdemi forrást találni, mely arról nyilatkozna, honnan is ered az világhírű magyar ételünk, a cigánypecsenye neve. A világhír mértékéről annyit érdemes tudni, hogy több külföldi portál a legfinomabb magyar ételek közt tartja számon és még maga a híres/hírhedt Lenin is említi, „Big Black Gypsy Steak” néven a cigánypecsenyét emlékirataiban.

Ilyet is ritkán tapasztaltam, hogy a 21. században az internet használata sem hozott eredményt egy kérdés megválaszolásánál, fantáziánkra bízva a most már számomra egyre rejtélyesebb étel eredetét. A gyakran hangoztatott szleng ellenére – miszerint a „google a barátod” – csalódnom kellett, történetét tekintve minimálisnak sem mondható információkat találhatunk. Ennek ellenére mégsem mondhatom haszontalannak a kereséssel eltöltött időt, számtalan cigánypecsenye elkészítési variációra bukkanhat, aki böngészgeti a találatokat.

Visszakanyarodva az étel nevének történetéhez, az eredménytelen keresés után csak feltételezéseink lehetnek. A legkézenfekvőbb, amire elsőre gondolhatunk, hogy a roma népcsoport kedvelt étele volt, ennek köszönheti a nevét. A magyar konyha sok színű, különböző nemzetek gasztronómiájának nyoma lépten nyomon megtalálható, így nem lenne meglepő ha ez az étel is ilyen módon került volna a magyar konyha kedvelt, világhírű és nem utolsó sorban felettébb ízletes fogásai közé.

A cigánypecsenyének hatalmas rajongótábora van, így úgy érzem, ez a bejegyzés sem zárulhatanélkül, hogy megosszam veletek egyik kedvencemet:

A cigánypecsenye szerintem sertés tarjából a legfinomabb.Szalonnának füstölt zsírszalonnát választottam, az a legízletesebb, de a kolozsvári is megfelel erre a célra.

Előkészületek:

Fejenként 2-3 szelet hússal számolhatunk és húsonként egy szelet szalonnát. Krumpliból 35-40 dkg/fő az adag. A húst ujjnyi vastag szeletekre vágtam, majd fele vékonyságúra klopfoltam. Sóztam borsoztam és tálalásig félretettem.Egy fej fokhagymát lereszeltem és olaj hozzáadásával krémsűrűségűre kevertem, közben egy csipet sót szórtam bele.
A krumplikat megpucoltam, hasábokra vágtam, majd vízzel felöntve félretettem felhasználásig.A szalonnát centi vastag szeletekre vágtam, majd bőréig bevagdostam centinként. A krumpli mellé köretként, az olajban süthetünk előzőleg lisztbe forgatott hagymakarikákat is.

Elkészítés:

1. Serpenyőbem felforrósítottam, egy kevés olajat öntöttem a közepére, majd a húsokat megmártva a forró olajban, szépen elrendezgettem körbe a szélein.
2. Többször megforgatva, 4-5 perc alatt készre sütöttem a húsokat, az utolsó fordítás után bőségesen megkentem egy ecsettel a fokhagymapéppel. Ezután a hússzeleteket egy nagyobb tepsibe rakosgattam.
3. A szalonna szeleteket ropogósra sütöttem és a húsok tetejére rendezgettem. A tepsit egy alufóliával letakartam, majd a 80 fokra melegített sütőbe tettem, hogy melegen tartsam míg a köret is elkészül.
4. A serpenyőben maradt kiolvadt szalonnazsírra öntöttem egy liter étolajat, és abban sütöttem ki a hasáb burgonyát. Papírtörlővel bélelt tálba szedtem a kisült burgonyákat és megsóztam.

Tálaláskor az asztalra került a tepsi a húsokkal, szalonnával, hasáb krumplival, melyhez friss paprikát, paradicsomot, uborkát, újhagymát vagy csemegeuborkát is fogyaszthatunk. A krumpli mellé köretként, az olajban süthetünk előzőleg lisztbe forgatott hagymakarikákat is. Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Elkészítési idő: 1 óra
Költségek: kb. 660 Ft./adag

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 06. 10:19, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Sütés-főzés kókuszzsírral

Itthon a kókusz sokáig csak reszelék formájában volt a háztartások aktív része, azonban az utóbbi években számos termék került be a köztudatba, melyek alakítják, változtathatják ételkészítési szokásainkat.

2013. Április 22. 15:02, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Tévhitek a fogyásról

Aki diétába kezd, az hajlamos mindent elhinni. Íme a 7 leggyakoribb tévhit a fogyókúrákról. Ne hagyd, hogy félrevezessenek!

2013. Április 19. 15:57, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!

Indítsd be a fogyást! Anyagcsere-pörgető diéta

Vágj bele most és szabadulj meg a zsírpárnáktól.Igénybe vett gyomrodnak nem árt ilyenkor egy kis pihenő.Az ünnepekkor fogyasztott nehéz ételek után tarts egy rövid diétát, hogy minden visszaállhasson a régi kerékvágásba.