Blog | Lehetsz Te is konyhatündér!
2013. Május 06. 10:19, hétfő
Sütés-főzés kókuszzsírral
Itthon a kókusz sokáig csak reszelék formájában volt a háztartások aktív része, azonban az utóbbi években számos termék került be a köztudatba, melyek alakítják, változtathatják ételkészítési szokásainkat.
A kókuszzsír – kókuszolaj – a termés húsából préselt nyersolaj. Alapvetően kétféle kókuszzsírt különböztethetünk meg: a szűz és a szűrt olajat. A különbség a feldolgozási folyamat hosszában van, illetve amíg a szűz olaj enyhén kókusz ízű és illatú, a szűrt kókuszzsír tiszta, illatmentes. Ez utóbbi nagyon jól használható sütéshez, főzéshez, amely nem befolyásolja az ételek ízvilágát.
A legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást. A kókuszolaj 92 %-ban közepes lánchosszúságú telített zsírsavakból áll.
A kókuszzsír a nevét onnan kapta, hogy 24,5 C° alatt az állapota fehér, szilárd zsírszerű anyag. Melegebb hőmérsékleten azonban folyékonnyá válik, melynek eredménye a tiszta, áttetsző kókuszolaj.
Sütés-főzés esetén használható önmagában, de amennyiben sokallaná az árát, célszerű olívaolajjal összekeverve használni, úgy, hogy a keverék 30-50%-a legyen kókuszolaj. Sütés során a hőfokot érdemes 175 C° alatt tartani.
Minthogy az olvadáspontja 24-25 C° között van, ezért hideg salátákra öntetként nem lehet felhasználni folyékony állapotban sem, mert a hűvös zöldségektől azonnal megdermed. Az egyetlen mód, amivel ez elkerülhető, ha más növényi olajjal összekeverve használjuk fel a salátához.
Nem kell hűtőben tárolni. A külső hőmérséklettől függő halmazállapot-változás (folyékony vagy szilárd) természetes jelenség, a kókuszzsír minőségét nem befolyásolja.
JÓTÉKONY HATÁSAI:
▪ Gazdaságos alternatíva
A sütéshez és főzéshez a hagyományos módon használható kókuszzsír igen gazdaságos, mert többször is felhasználható: szűrjük le a már felhasznált kókuszzsírt. Nem igényel hűtést és ízfokozó hatása révén kevesebb is elég belőle!
▪ Stabil szerkezetű
A szűrt kókuszzsír szerkezete nagyon stabil, így - ellentétben más növényi olajokkal - többszöri használat esetén sem keletkezik benne káros anyag. Nem hidrogénezett és adalékanyagot sem tartalmaz. Stabilitása révén nem avasodik, így nem kell hűtőszekrényben tárolni.
▪ Könnyen emészthető
A kókuszzsírban található laurinsav emésztéséhez és felszívódásához nem szükséges lipáz enzim. A kókuszzsír az epehólyag vagy a hasnyálmirigy működési zavara esetén is könnyen felszívódik. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy olyan betegségek diétás kezelésében is alkalmazható legyen, ahol zsíremésztési vagy -felszívódási zavar áll fenn és/vagy többletenergia bevitelére van szükség.
A kókuszzsír emésztési zavarokban és bélrendszeri gyulladásokban, gyomorfekélyben, epeelválasztási zavarokban, epehólyag-eltávolítás után, krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban, colitis ulcerosa és Crohn-betegség esetén, a gyomor és/vagy vékonybél egy részének eltávolítása után, pajzsmirigy-túlműködében, valamint autoimmun kórképekben táplálási és energiabeviteli célból kiválóan alkalmas!
▪ Segíti a fogyást!
A kókuszzsír fokozza az anyagcserét, továbbá biztosítja a kellő mennyiségű kalóriabevitelt, mely a hatékony fogyókúra és a tartós fogyás egyik fontos szempontja. Szendvics készítésénél a margarin vagy a vaj helyett is használható egészségesebb alternatívát jelent. Használata könnyen beilleszthető a mindennapokba.
▪ Nem emeli a koleszterinszintet
Mivel nem tartalmaz koleszterint, fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
▪ Cukorbetegek is fogyaszthatják
Cukorbetegség esetén a legtöbb zsírféleség fogyasztása kerülendő. A kókuszzsír azonban ilyenkor is fogyasztható. Segíti az inzulin felszabadulását, ezzel együtt csökkenti a glikémiás indexet is. Érdemes minél nagyobb arányban használni, annál is inkább, mert alkalmazása nem jár semmiféle káros mellékhatással.
▪ Erősíti az immunrendszert
Ismeretes, hogy az anyatej alapvető immunológiai védelmet biztosít a gyermek számára. Ezt a védelmet többek között laurinsav tartalma biztosítja, amely igen erős természetes antibiotikus hatású. Az anyatejben 3.5%-ban található, mely a csecsemő szervezetében segíti az immunrendszer működését. A laurinsav a kókuszzsírban 43%-ban (!) van jelen. A kókuszzsír különleges értékét éppen ez a zsírsav adja. Baktérium-, vírus- és gombaellenes hatása a természetes védekezés elősegítésében és a Candida diétában is fontos.
▪ Kiváló haj és bőrszépítő, csökkenti a cellulitises bőr kialakulását
A filippinók jól ismertek fiatalos kinézetükről, puha, ránctalan arcbőrükről és csillogó hajukról, annak ellenére, hogy egész évben éri őket a napsugárzás. Bőrápoló szereik legfontosabb összetevője a kókuszzsír. Az ebben található laurinsav szerkezete hasonló a haj proteinjeihez, amely képes behatolni a hajszálakba és a bőr rétegeibe. Csökkenti a haj proteinvesztését.
Masszírozáshoz is kiválóan alkalmazható, amely közben a bőrt is táplálja.
Bizonyos bőrbetegségek kezelésében szintén hasznos lehet.
▪ Fokozza a sportteljesítményt
A kókuszzsír a mozgáshoz szükséges energia biztosítása révén tovább javítja a teljesítményt. A kókusz tartalmaz magnéziumot, kálciumot, cinket és vasat is.
▪ Ízletesebbé teszi az étekeket
Használatával az ízek erőteljesebbé válnak és jobban érvényesülnek. Ugyanaz az étel kókuszzsírral elkészítve sokkal teltebb ízvilágot nyújt.
GOFRI KÓKUSZZSÍRRAL:
Hozzávalók:
17,5 dkg kókuszzsír
17,5 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
4 db tojás 20 dkg finomliszt
5 dkg étkezési keményítő
10 g sütőpor
csipet só
Elkészítés:
A lisztet, keményítőt, sütőport és sót összekeverjük és átszitáljuk. A kókuszzsírt mikróban folyósra olvasztjuk. A zsiradékot robotgéppel fél perc alatt habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a porcukrot és vaníliás cukrot és addig keverjük amíg sima egyenletes masszát nem kapunk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel keverjük 1/2 percig. A robotgép középső fokozatán 2-3 perc alatt apránként keverjük bele a lisztkeveréket.
15x20 cm-es formába, amit kókuszzsírral kikenünk, kb. két púpos evőkanál massza kell. Ebből az adagból 6-7 db lesz. 5-6 perc /db alatt süssük aranybarnára.
Tipp: Tálalhatjuk ízesített tejszínhabba, nutellával, lekvárral megkenve vagy porcukorral megszórva is.
A masszát elkészíthetjük este, hűtőbe tesszük, másnap reggel frissen sült goffrit tálalhatunk.
Véleményed van? Szólj hozzá!
További bejegyzések a blogban
2013. Április 22. 15:02, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!
Tévhitek a fogyásról
Aki diétába kezd, az hajlamos mindent elhinni. Íme a 7 leggyakoribb tévhit a fogyókúrákról. Ne hagyd, hogy félrevezessenek!
2013. Április 19. 15:57, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!
Indítsd be a fogyást! Anyagcsere-pörgető diéta
Vágj bele most és szabadulj meg a zsírpárnáktól.Igénybe vett gyomrodnak nem árt ilyenkor egy kis pihenő.Az ünnepekkor fogyasztott nehéz ételek után tarts egy rövid diétát, hogy minden visszaállhasson a régi kerékvágásba.
2013. Március 29. 14:25, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!
HÚSVÉTI ÖTLETBAZÁR
A karácsonnyal ellentétben, amikor az ünnepi asztal a gazdagságot tükrözi, húsvétkor minden egyszerűbb, színesebb, virágzóbb. A tavasz érkezésének a te asztalodon is látszódnia kell.