Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Lehetsz Te is konyhatündér!

2013. Április 22. 15:02, hétfő

Tévhitek a fogyásról

Tévhitek a fogyásról

Aki diétába kezd, az hajlamos mindent elhinni. Íme a 7 leggyakoribb tévhit a fogyókúrákról. Ne hagyd, hogy félrevezessenek!

1, "HA NEM ESZEK, FOGYNI FOGOK! "

Ez véleményem szerint a legnagyobb tévhit. A "nemevők" szervezete ugyanis folyamatos rettegésben van azért, mert nem tudja, mikor jut neki megint valami. Ezért szépen elkezd raktározni - mégpedig zsírt. Nem véletlenül mondják, hogy ötször kell enni egy nap, de keveset. Így biztonságban érzi magát a tested, és inkább felhasználja mint elraktározza a bevitt kalóriákat. Nem is beszélve arról, hogy a szervezet nem jut hozzá a napi vitamin és energia bevitelhez. A „nem evés” hatalmas öngól annak aki ezt alkalmazza, mert még ha meg is szabadul pár kg-tól, úgy fog kinézni, mint aki most gyógyult ki éppen egy influenza-járványból. A bőre sápadt és löttyedt lesz, mert feltételezzük, hogy nem járt edzeni, mivel a 0 energia bevitelből következtetve az illető azzal volt elfoglalva egész nap, hogy ne essen össze az utcán. Későbbiekben meg már azért nem fog enni, mert nincs megelégedve azzal, amit a tükörben lát: beesett szemek, fekete karikák a szem alatt, életkedv teljes hiánya, mivel teljesen kizsigerelte az illető a testét. A mókuskerék beindult és észre se veszi az ember, de belecsöppent az étkezési zavar világába. Na de nem szerettem volna ennyire eltérni aktuális témánktól, viszont úgy érzem muszáj volt erről is beszélni. „Minden harmadik kórházba vesznek fel étkezési zavarral küzdő 10 és 24 év közötti lányt” - derült ki Brit Nemzeti Egészségügyi Információs Központ friss kutatásából. Sajnos a statisztika az Európai Unió teljes területén hasonló képet mutat és ez hatalmas nagy probléma.


2, A MÉRLEG AZ IRÁNYADÓ

Már egy hét után látszania kell az eredménynek. Felejtsd el a mérleget! Legalább az első hónapban. De most komolyan!
Az első hónapban maximum kicsit kisebb lehet a pocakod, mert nem eszel annyit. A fogyáshoz több kell. Ráadásul az csak stresszel, ha úgy érzed, nem jön a kívánt eredmény. Rejtsd el a barátnődnél a mérleget, és majd csak egy hónap múlva állj rá.
Egy-két hétig szokott általában tartani a fogyókúra kedv, ezután azonban sajnos elvész a lelkesedés, főleg, ha a mérleg nem azt mutatja, amit látni szeretnénk. Súlyfeleslegtől függően változik ez a szám, de egy kilónál többet hetente nem szabad fogyni. Ha rólad mégis 3-4 kiló tűnt el, vigyázz, mert könnyen megbetegedhetsz.


3, LIGHT? JÖHET!

Manapság már csak arra nem írják rá, hogy diétás, amire nem szégyellik. Már szinte minden terméknek meg van a „light” –os párja, de ez nem jelenti azt, hogy valóban a diétádat szolgálná. Sajnos nagyon sokan nincsenek tisztában a „light” kifejezéssel. A különbség annyi, hogy ezek a termékek csökkentett zsír, szénhidrát és kalória tartalmúak. Vagyis az élelmiszernek az energiatartalma alacsonyabb, mint a nem light-os változata. A táplálkozásod 60-70 százalékban határozza meg fogyásod sikerességét, ezért jobb, ha nem hagyod magad átverni. Talán a legjobb tanács, mai adható, hogy ami természetes, annak van a legnagyobb esélye arra is, hogy diétás legyen


4, A BARNA CUKOR NEM HÍZLAL

A barna cukor éppen annyira hizlal, mint a fehér, és a méz is csak egészségesebb, nem pedig diétásabb. A zsírmentes joghurtban pedig nincs kevesebb cukor, mint társaiban.
A teljes kiőrlésűnek álcázott kenyereket például gyakran barna cukorral színezik, és a "teljes kiőrlésű liszttel" felirat általában azt jelenti, hogy bőven található benne fehér liszt is.
A diabetikus édességek sem tűnnek a legjobb választásnak. Édesítőt tartalmaznak, amelyek a cukorbeteg számára is fogyaszthatók, de alig hizlalnak kevésbé, mint a cukor. Ráadásul ezek általában zsírosak is, mert nem diétázóknak, hanem cukorbetegek számára fejlesztették ki őket.



5,GYÜMÖLCSBŐL BÁRMENNYIT EHETEK

A gyümölcsök nagyon fontosak, hiszen rengeteg vitamint tartalmaznak, de ezek mellett cukrot is. Érdemes ezeket délelőtt fogyasztani. A banán az egyik leghizlalóbb gyümölcs. 24 százalékos cukortartalommal bír, az ananász ezzel szemben zsírégetést segítő tulajdonsága miatt kedvelt gyümölcs.



6, AZOK A BIZONYOS SZTÁRDIÉTÁK...

A sztárdiéták nagyon csábítónak tűnnek, mert pár nap alatt le lehet velük dobni a kilókat. De őszintén szólva nehezen lehet elhinni, hogy Jessica Alba a zöldségpüréivel lenyomna nyolc órát a munkahelyen, és aztán még főzne otthon vacsorát a kedvesének. Ráadásul a legtöbbször, amikor nem forgat egy színésznő, van ideje naponta edzőterembe járni. Ne támassz magaddal szemben olyan elvárásokat, amelyekhez nem adottak a lehetőségeid.
A legfontosabb, hogy mindig elérhető célokat tűzz ki magad elé, és vedd komolyan a szándékaidat. Ha szükséges, kérd ki szakember véleményét, hogy ne kínszenvedés, hanem életmódváltozás is legyen a fogyókúra.


7, INDULJON A NAP EGY TÁL MŰZLIVEL, AZ ÚGYSEM HÍZLAL

Nem! A reklámokban látott „nyuszibogyó” és társai egyáltalán nem tesznek jót az alakodnak és egészségesnek se mondható, noha valamennyi vitamint ugyan tartalmaznak. Készíts inkább otthon, házilag és így tudod is 100%-ban, hogy mit tartalmaz.

PIRÍTOTT MŰZLI

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók kb. 35-40 dkg müzlihez:
• 7-8 dkg vaj vagy ghí (tisztított vaj)
• 10 dkg nyírfacukor
• fél tk. vaníliaőrlemény
• fél tk. őrölt fahéj
• 10 dkg egész mandula
• 5 dkg egész mogyoró
• 15 dkg zabpehely
• 7 dkg kókuszchips
• 7 dkg lenmag


Olvasszuk meg a vajat és keverjük bele a xilitet. Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a vaníliát és a fahéjat. A mandulát és a mogyorót aprítógépben daraboljuk össze. Ezután egy lapos tepsire halmozzuk rá a zabpelyhet, a darabolt mandulát és mogyorót, a kókuszchipset és a lenmagot, locsoljuk meg az édesített vajjal, és 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt pirítsuk meg. Sütés közben keverjük át, hogy mindenhol egyenletesen piruljon.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 06. 10:19, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Sütés-főzés kókuszzsírral

Itthon a kókusz sokáig csak reszelék formájában volt a háztartások aktív része, azonban az utóbbi években számos termék került be a köztudatba, melyek alakítják, változtathatják ételkészítési szokásainkat.

2013. Április 19. 15:57, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!

Indítsd be a fogyást! Anyagcsere-pörgető diéta

Vágj bele most és szabadulj meg a zsírpárnáktól.Igénybe vett gyomrodnak nem árt ilyenkor egy kis pihenő.Az ünnepekkor fogyasztott nehéz ételek után tarts egy rövid diétát, hogy minden visszaállhasson a régi kerékvágásba.

2013. Március 29. 14:25, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!

HÚSVÉTI ÖTLETBAZÁR

A karácsonnyal ellentétben, amikor az ünnepi asztal a gazdagságot tükrözi, húsvétkor minden egyszerűbb, színesebb, virágzóbb. A tavasz érkezésének a te asztalodon is látszódnia kell.