Városlista
2024. november 14, csütörtök - Aliz

Blog | Lehetsz Te is konyhatündér!

2013. Március 29. 14:25, péntek

HÚSVÉTI ÖTLETBAZÁR

HÚSVÉTI ÖTLETBAZÁR

A karácsonnyal ellentétben, amikor az ünnepi asztal a gazdagságot tükrözi, húsvétkor minden egyszerűbb, színesebb, virágzóbb. A tavasz érkezésének a te asztalodon is látszódnia kell.

A finnugor hagyományok szerint a világunk egy őstojásból keletkezett. Kínában a nászágy alá rakják, hogy termékenyek, egészségesek és hosszú életűek legyenek. A buddhizmusban a feltörése elősegíti a megvilágosodást, vagyis az újjászületést. Mi pedig az otthonunkat díszítjük vele – a húsvétra várva.

INSPIRÁCIÓ TERÍTÉSHEZ:


JÓ TANÁCSOK A TOJÁSFESTÉSHEZ

Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást. Kerülhet az ünnepi asztalra, de lehet a locsolók ajándéka is. Készíthetjük főtt tojásból, de ezt az ünnepek alatt jó, ha el is fogyasztjuk, de díszíthetünk kifújt tojásokat is, ezek hosszú ideig megőrizhetők.

  • A tojás nagy víz-, fehérje- és zsírtartalma miatt jó táptalaja a mikroorganizmusoknak, ezért csak friss tojásokat használjatok fel! Hogyan lehet megállapítani, hogy friss a tojás? Ha megrázzuk a nyers tojást, és annak belseje csak alig mozog, a tojás friss. "Úszópróba": a nyers tojásokat tegyük annyi sós vízbe, hogy bőven ellepje. A friss tojások lesüllyednek az edény aljára, a régebbi tojások felemelkednek a víz felszínére.
  • Festés előtt alaposan és óvatosan mossuk meg a tojásokat mosogatószerrel, ezután öblítsük le őket. Ezzel zsírtalanítjuk a tojás felületét, így a színanyag egyenletesen tapad meg, ezen kívül a mosogatószerrel eltávolítjuk a tojáshéjon esetlegesen előforduló baktériumokat. Dolgozzunk tiszta kézzel.

  • A tojás főzése: Ne forró vízbe tegyük a hideg tojást. A főzővízbe tegyünk sót vagy ecetet, a megrepedt tojások nem futnak ki. Festeni és díszíteni ugyan nem lehet őket, de az ünnepi asztalra, azonnali fogyasztásra megfelelőek. Forrás után 10 percig főzzük a tojásokat. Akinek a festett tojással nincsenek étkezési tervei, akár 2-3 órán át is főzheti, így tartósabb lesz. Amikor megfőttek a tojások, azonnal le kell hűteni hideg vízzel, mert így könnyebb lesz majd meghámozni.

  • A festés szebb és tartósabb hatása érdekében adjunk a színező oldathoz kevés ecetet (0,25 l vízhez 2 evőkanál), és hagyjuk állni benne a tojást akár egy napig is. Ha forró oldatban színezünk, a hatás erősebb, de ha meg akarjuk enni a színes tojásokat, célszerűbb hideg oldatban állni hagyni.

  • Ne feledjük, hogy a végső színárnyalat az áztatás/főzés időtartamától, a festékanyagok mennyiségétől és nem utolsósorban a tojás alapszínétől függ!

HOGYAN TISZTÍTSUK MEG ÉS FÚJJUK KI A TOJÁST?


TOJÁSFESTÉS TERMÉSZETES ANYAGOKKAL

- Sárga színt kapunk, ha kurkumát, sárgarépát, citrom- vagy narancshéjat áztatunk be, majd felfőzzük. A festékanyagok együttes használatával fokozhatjuk a színerősséget.

- Narancssárgaszínt kapunk, ha 0,25 l festővízhez 4 evőkanál pirospaprikát adunk, majd 20-30 percig főzzük.

- Aranysárga vagy pirosas barnaszínt kapunk, ha vöröshagyma héját áztatjuk a vízbe. A hagymahéjjal való festés során különböző színárnyalatokat célozhatunk meg. Azok a tojások, melyeket hideg vízben kevés hagymahéjjal együtt forraltunk fel és utána csak rövid ideig maradnak a festékfürdőben, aranysárga színt kapnak. Hogyha tojások 10 percig a forrásban lévő festékfürdőben maradnak, akkor pirosas barna színűek lesznek

- Sötétbarna: erősre főzött kávét vagy fekete teát készítünk, majd hagyjuk lehűlni, ebbe helyezzük a tojásokat, és állni hagyjuk.

- Ibolyaszín:fél liter céklalében, amibe 1 evőkanál ecetet kevertünk, 15 percig lassú tűzön főzzük. Halvány ibolyától a mélyvörösig terjedhet a színe, attól függően, mennyi ideig áztatjuk a lében.

- Rózsaszín:főzzünk jó erős csipkebogyó teát, lehet filteres is. A főtt tojásokat helyezzük a lehűlt teába. Áztathatjuk málnaszörpbe is a tojásokat.

- Kék:vágjunk apróra vöröskáposztát, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. 30 percen át főzzük, majd állni hagyjuk 1 napig. A káposzta leve bíbor színű lesz, de a tojásokat kékre festi. Ezt a színt érhetjük el szárított áfonya vagy bodzabogyó főzetével is.

- Piros : lilahagyma héjával főzzük a tojásokat

- Zöld : vágjunk apróra spenótot (a mélyhűtött is jó), öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Főzzük 30 percen át, majd hagyjuk lehűlni. Zöld színt érhetünk el a szárított zölddió burok áztatásával is.

- Ma már sokféle kiváló festéket lehet kapni a boltokban, ami megkönnyíti a tojásfestést


FEKETE TOJÁSOK - KIPRÓBÁLNÁD?

Ez egy nagyon jó kis ötlet, bár nem igazi tojásokat kellene használni hozzá, szerintem simán a legolcsóbb díszeket lehetne átkenni tábla festékkel, úgy ahogyan a következő képeken láthatjátok.
Egy anyuka a gyerekszoba felújításból visszamaradt festékkel kente be a tojásokat, amelyekre száradás után krétával lehet személyeskedniTovábbi infóért klikk:liebesbotschaft.blogspot.nl

CSINÁLD MAGAD: SÜTISKANÁL

Bár húsvétra készült, alkalomtól függetlenül is tökéletes ajándék a sütikanál, ha vendégségbe vagyunk hivatalosak, és nem akarunk üres kézzel érkezni.


1. lépés: Szerezz be egy kanál – vagy ahhoz hasonló – formájú süteményszaggatót, és keress egy tésztareceptet, amivel karácsonyi mézessüti-keménységű tésztát kapsz! Szaggass, süss, hagyd kihűlni! Ha nincs ilyen kiszúród, akkor vágj ki papírból.

2. lépés: Vásárolj díszes kis üveget, tetszés szerint gyárts bele pudingot, habot, gyümölcsmasszát, ami a tésztakanállal egyszerűen kikanalazható!


3. lépés: A csodás alkotáshoz készíts egy kedves csomagolást, írd rá a desszert nevét, az összetevőket, a „gyártót”, és készen is van a különleges ajándék.

SZÍNES TOJÁSKOSZORÚ

Ehhez a koszorúhoz kb. 30 db színes, műanyag tojásra, egy szőlőkoszorú alapra lesz szükségünk, no meg 10 percre, hiszen ennyi idő alatt pikk-pakk elkészül. Ragasztópisztoly segítségével ragasszuk fel a tojásokat a koszorú alapra, majd kössünk rá szalagot és akaszthatjuk is a bejárati ajtóra.

TOJÁSMÉCSES HÚSVÉTRA

Így húsvét tájékán sok tojásfestős ötlettel találkozhatunk. Én most egy olyat mutatok ahol kiélhetjük a tojásfestő kreativitásunkat és egyúttal eltérhetünk a szokványostól.

Szükséges anyagok, eszközök:

- félbetört tojás héja
- só
- liszt
- víz
- akrilfesték, sárga, kék, fehér, rózsaszin
- mosogatószivacs
- ecset
- hobbiragasztó
- sima fehér gyertya
- fogvájó


Elkészítése:

  • A félbetört tojásokat alaposan mossuk ki, a hártyát távolítsuk el belőle. Só és liszt egyforma arányú keverékéből kevés vízzel készitsünk só-liszt gyurmát, ebből készülnek a talpak. Én a teáskanalat használtam mércének, a négy mécseshez 5-5 púpos teáskanál lisztet és sót kevertem össze. A gyurmából csináljunk 4 pogácsa alakú darabot, a közepüket nyomjuk be az egyik tojáshéjjal, hogy ott legyen egy mélyedés.

  • Ha kiszáradt nekiláthatunk a festésnek. Száradás közben kicsit kirepedezhet, de ez nem von le az esztétikai értékéből, kicsit rusztikus lesz. :) A talpakat és a tojáshéjakat fessük le egy-egy alapszínnel, a negyedik szín a világoskék lesz, amihez a kék és a fehér festéket tetszés szerinti arányban keverjük össze.

  • Ha a héjakon megszáradt a festék, a mosogatószivacsból vágjunk kis, négyzetes alakzatot és ezzel az alaptól eltérő színekkel pecsételgessük körbe a tojáshéjakat. A festéket töményen használjuk, ne keverjük vízzel.

  • Természetesen ez a festési mód nincs kőbevésve, bármilyen mintát, motívumot festhetünk.

  • Amíg a festés szárad, a gyertyát törjük három darabba, így könnyen lehúzhatjuk a kanócról.

  • A kanócot vágjuk négyfelé és egyenként csomózzuk fel fogvájóra. A gyertyaviaszt tegyük egy kisebb befőttesüvegbe és a mikróban (vagy vízfürdőben) olvasszuk fel. A tojáshéjakat ragasszuk fel a talpakra, a kanócokat lógassuk be a fogpiszkálók segítségével és öntsük berá az olvasztott viaszt.

  • Ha a viasz megszilárdult, vágjuk le a fogvájókat, majd gyújtsuk meg a mécseseket és élvezzük a húsvéti hangulatot. :)

TÖLTÖTT CSOKITOJÁS:

Csoki:kakaópor, kakaóvaj vagy kókuszolaj, méz vagy egyéb édesítő

Töltelék:málna, aszalt sárgabarack

Kesukrém:100 gramm kesudió beáztatva,méz,víz,fél citrom leve, késhegynyi vanília


Elkészítés:

Mindent turmixolunk, amíg krémes állagot kapunk. A csokit összeolvasztjuk ,elkeverjük. Lufikat fújunk fel csak picire, és ezeket belemártjuk a csokiba, majd tálcára tesszük. Érdemes többször is belemártani, így vastagabb lesz a csokiréteg a lufin. Hagyjuk megdermedni, esetleg hűtőbe is tehetjük. A lufikat kiszúrjuk és kiemeljük a csokiból. A csokiformák aljába 2-3 szem málnát teszünk, ráöntjük a kesukrémet és ráhelyezünk egy aszalt sárgabarackot. Kész a csoda tojás. Hűtőben pár napig eláll.

Húsvéti rovatunk ezzel véget ért. Reméljük, ha elolvasod a heti bejegyzéseket, Te is hasznosnak találod majd őket. Jó felkészülést kívánok! :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 06. 10:19, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Sütés-főzés kókuszzsírral

Itthon a kókusz sokáig csak reszelék formájában volt a háztartások aktív része, azonban az utóbbi években számos termék került be a köztudatba, melyek alakítják, változtathatják ételkészítési szokásainkat.

2013. Április 22. 15:02, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Tévhitek a fogyásról

Aki diétába kezd, az hajlamos mindent elhinni. Íme a 7 leggyakoribb tévhit a fogyókúrákról. Ne hagyd, hogy félrevezessenek!

2013. Április 19. 15:57, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!

Indítsd be a fogyást! Anyagcsere-pörgető diéta

Vágj bele most és szabadulj meg a zsírpárnáktól.Igénybe vett gyomrodnak nem árt ilyenkor egy kis pihenő.Az ünnepekkor fogyasztott nehéz ételek után tarts egy rövid diétát, hogy minden visszaállhasson a régi kerékvágásba.