Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Egészségünk védelmében

2012. December 05. 17:15, szerda

Felfázva

Felfázva

A téli időszakban talán mindenki találkozott már a felfázás jelenségével és ki rövidebb, ki hosszabb ideig szenvedett is tőle. Aki átesett már rajta annak ismerősek a tünetek is: gyakoribb (valamint sokszor sürgető) vizelési inger, csípő vagy égő érzet vizelés közben, megváltozhat a vizelet színe (esetleg véres), alhasi fájdalmak.

A háttérben a leggyakrabban változóan súlyos bakteriális fertőzés állhat, de előfordul, hogy nem lehet kórokozót kimutatni. A bakteriális fertőzés érintheti a húgycsövet, a hólyagot, valamint férfiakban a prostatát, illetve a felső húgyutakat is. Amennyiben láz, hidegrázás, véres vizelet, vagy erős, görcsös alhasi fájdalmak kísérik, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Orvoshoz kell fordulni a gyermek felfázásának gyanúja esetén is, a gyermekeknél gyakori, hogy nem tudják tartani a vizeletet, és hogy egyszerre kevés vizelet távozik. Ilyen esetekben általában hosszabb-rövidebb antibiotikus kúrát javasol az orvos. Amennyiben hosszan tartó tünetek, vagy visszatérő jellegű a betegség mindenképpen érdemes urológus szakorvos felkeresése is, aki további vizsgálatokat végezhet el.

Az egyszerűbb, súlyosabb tüneteket nem okozó felfázásokat megkísérelhetjük patikában kapható szerekkel illetve néhány régi bevált módszerrel kezelni. Jelenleg több vény nélkül kapható gyógyszer illetve étrend-kiegészítő van forgalomban, melyek különböző hatásmechanizmussal veszik föl a kesztyűt a fertőzéssel szemben. Az egyik csoport a vizeletbe kiválasztódva gátolja bizonyos baktériumok szaporodását, ilyen a medveszőlő levél kivonata, mely nem rég óta már tabletta formában gyógyszerként is kapható. A másik csoport a baktériumok húgycsőben való megtapadását gátolja ilyenek a tőzegáfonya kivonatok és a d-mannóz, mindkettő kísérletesen bizonyított hatással rendelkezik. Mivel a baktérium nem tud a húgycső falán megtapadni, a vizelet kimossa onnan. Kevéssé ismert húgyuti fertőtlenítő hatással bíró növények még a szantálfa valamint a nagy sarkantyúka mindkettő kivonatait kapszulázva hozzák fogalomba (külföldön). Növények másik csoportja vizelethajtó tulajdonsággal rendelkezik, melyek elősegítik a kórokozók húgyutakból történő kimosását, ezeket főleg teákban alkalmazhatjuk: nyírfalevél, csalánlevél, babhüvely, aranyvessző stb. Egyéb módszerek mint pl. az ülőfürdők akár gyógynövény teákkal kiegészített fürdővízben eredményesek lehetnek, ilyenkor leggyakrabban a kamilla illetve a cickafark váltak be. Természetesen a fokozott folyadékbevitel is jó hatásúnk. Ha már meggyógyultunk fontos, hogy télen megfelelően öltözködjünk, és uszodázás befejezésekor keressük föl a mellékhelységet.
További kérdésekkel forduljuk orvosunkhoz vagy gyógyszerészünkhöz.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Február 20. 07:52, szerda | Egészségünk védelmében

Köhögés és gyógynövények

influenza, köhögés, köptetők, természetes gyógymód, gyógynövények

2012. November 15. 18:38, csütörtök | Egészségünk védelmében

Ha száraz a bőr

2012. Szeptember 26. 08:25, szerda | Egészségünk védelmében

Ha támad a gomba

Gombás fertőzések, körömgomba, gomba kezelése, bőrgyulladás, korpa