Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Egészségünk védelmében

2012. Szeptember 26. 08:25, szerda

Ha támad a gomba

Ha támad a gomba

Gombás fertőzések, körömgomba, gomba kezelése, bőrgyulladás, korpa

Ősz tájékán előkerülnek a zárt cipők, és aki megúszta a közösségi
fürdőhelyeken "beszerezhető" gombás fertőzéseket, most újabbkihívásokkal találja szemben magát.A gombák világa csodálatos, alkalmazkodó képességük akörnyezetükhöz szinte egyedülálló, és le kell szögezni, hogya gyógyászatban/gyógyszeriparban is hatalmas szerepet játszanak.Erre majd egy későbbi írásban visszatérünk.A bőrön okozott gomba eredetű elváltozások viszont kellemetlenekés sok esetben makacs betegségnek számítanak. A szisztémás (belsőszerveket megbetegítő) fertőzések gyógyítása szakorvosi feladat, ittinkább azokkal a helyi fertőzésekkel foglalkozunk melyek külsőlegalkalmazható vény nélküli készítményekkel kezelhetők.
A jellemző tünetek: viszketés, gyulladás, hámlás, berepedezés lemezes(leválás körmön), haj között korpa megjelenése stb esetén először valamilyenvény nélkül kapható szert választunk. A gyógyszerforma itt nem közömbös:a kezelendő felülettől nagyban függ: bőrön kenőcs, oldat (spray), hintőpor, gélkörmön: gyakori a körömlakk, oldathaj estén: sampon.
Maguk a hatóanyagok lehetnek nem specifikusak, ez azt jelenti, hogy általában valamilyen fertőlenítő szerrel állunk szemben pl. jód (betadine oldat), alkohol, szalicilsav, klór és kénvegyületek stb. Ezek hatékonynak bizonyuló készítmények,de praktikai okok (színesek-fognak, kellemetlen szagúak stb.) és a reklámok hatásáramostanában kevesebben választják, pedig áruk igen kedvező.A specifikus szerek a gombák valamilyen életfolyamtába avatkoznak be, általábanolyanba, mely nem jellemző a gazdaszervezetre.Több csoportba oszthatók a hatóanyagok szerkezetük szerint, itt a lényeg inkábbazon van, hogy egymás után ugyanazt a hatóanyagot lehetőleg kerüljük.
Egyszerűbb bőrfertőzések esetén általában elegendő 1-3 hét kezelési idő, fontos,hogy ha már van javulás, vagy ha szemmel látható tünet nincs, akkor is folytassukaz előírt ideig. Hüvelyi fertőzések esetén a gyártók az egyszerűbb kezelés irányábafejlesztenek, gyakoriak a 3 vagy 1 db-os kiszerelésű készítmények, ezek általábanugyanolyan hatékonyak, mint a többadagos készítmények. Terhességesetén jobb orvossal (kezelő nőgyógyásszal) konzultálni, hiszen ebben a csoportbana gyógyszerek magzatra való ártalmatlansága kiemelkedően fontos tényező.A köröm gombás fertőzése kicsit makacsabb dolog. A kezelési idő itt hónapokban mérhető, főként a köröm szerkezete miatt, melybe nehezebben jut be a hatóanyag.Ezt egyrészt puhító anyagok alkalmazásával (pl. urea), másrészt körömlakkformában próbálják meg kiküszöbölni. Egyre gyakoribbaka természetes hatóanyagot tartalmazó stiftek, és lakkok, melyek a reklám szerint gyors javulást ígérnek, de a végleges gyógyulás érdekében 3-4-5 hónapos kezelés szükségesa fertőzött felület nagyságától függően. Lényeges, hogy ha javulás nem következik be2-3 hónap után érdemes bőrgyógyászt felkeresni.
Gyermekek esetén a bőrelváltozást szintén érdemes orvosnak megmutatni.
További info: Írisz Gyógyszertár Győr

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Február 20. 07:52, szerda | Egészségünk védelmében

Köhögés és gyógynövények

influenza, köhögés, köptetők, természetes gyógymód, gyógynövények

2012. December 05. 17:15, szerda | Egészségünk védelmében

Felfázva

2012. November 15. 18:38, csütörtök | Egészségünk védelmében

Ha száraz a bőr