Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Egészségünk védelmében

2012. November 15. 18:38, csütörtök

Ha száraz a bőr

Ha száraz a bőr

Ha száraz a bőr

Bizonyára mindenki találkozott már a bőrszárazság jelenségével. Maga a bőr kiszáradása kellemetlen dolog, hiszen előbb viszketéssel, majd ápolás híján berepedezésekkel esetleg kisebesedéssel járhat együtt. Több tényező okozhatja a bőr kiszáradását, ezek között az egyéni hajlamot, a környezeti tényezőket (pl. téli hideg), egyes bőrbetegségeket, és a túlzásba vitt tisztálkodást (főként a túl sokszor végzett kézmosást) említhetjük meg. A kiszáradt bőr ápolása fontos feladat, hiszen kültakarónk véd minket a külső környezet hatásaitól.

A kiszáradt bőr ápolását nem érdemes rögtön a legdrágább és agyonreklámozott kozmetikumokkal kezdeni, patikákban általában találhatók helyben készített ún. „magisztrális” készítmények, melyek költséghatékonyak, általában nem vagy csak igen kis mennyiségben tartalmaznak tartósítószereket, és igen jó eredményeket lehet velük elérni a mindennapi bőrápolásban. Ezek helyes, az egyénre szabott kiválasztásához szeretnék némi támpontot adni. A fönt említett készítmények általában növényi olajokat (pl. napraforgó olaj, ricinusolaj) és zsírokat (pl. kakaóvaj), állati eredetű olajokat (pl. csukamájolaj) és zsírokat/zsírsavakat és egyéb szerkezetű anyagokat (pl. sztearinsav, koleszterin stb.) valamint ásványi eredetű szilárd (pl. vazelin) és folyékony (pl. paraffin) anyagokat tartalmaznak alapanyagként illetve tisztított vizet változó összetételben. Ezen alap készítményekhez lehet még a bőr állapotának megóvásához különböző vitaminokat (pl. E-vitamin), valamint enyhe antiszeptikus hatással is rendelkező egyébként összehúzó hatású anyagokat is keverni (pl. bórsav oldat).

Gyermekek esetében főként a zsírosabb, kevesebb vizet tartalmazó készítmények javasolhatók, melyek leginkább lanolint, stearint, és növényi olajokat tartalmaznak. Az ajkak ápolása mindig zsírosabb készítménnyel történik. Felnőttek esetében nappalra inkább a beszívódó vizes alapú krémek javasolhatók, éjszakára pedig a zsírosabb kenőcsök jöhetnek szóba. A fontosabb alkalmazott anyagok itt is a növényi olajok, a bőrrokon stearin, esetleg koleszterin, valamint a vitaminnal kiegészített esetleg citromsavat megfelelő mennyiségben tartalmazó készítmények, melyek a bőr pH-ját is helyre állítják. Fontos megjegyezni, hogy a száraz bőr ápolásához hozzátartozik a kímélő tisztálkodás is, melyre igen alkalmas a gyermekápolásban bevált mosakodó kenőcs, esetleg patikában készített vizesebb és a vízmegkötő glicerinnel kiegészített változata. Repedezett láb bőrére főként a sarkok környékére a szintén vízmegkötő tulajdonságú urea tartalmú zsírosabb összetételek javasolhatók.

Fontos, hogy kérdezzük gyógyszerészünket, mert közösen könnyebb a megfelelő készítmény kiválasztása.

További info: Írisz Gyógyszertár Győr

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Február 20. 07:52, szerda | Egészségünk védelmében

Köhögés és gyógynövények

influenza, köhögés, köptetők, természetes gyógymód, gyógynövények

2012. December 05. 17:15, szerda | Egészségünk védelmében

Felfázva

2012. Szeptember 26. 08:25, szerda | Egészségünk védelmében

Ha támad a gomba

Gombás fertőzések, körömgomba, gomba kezelése, bőrgyulladás, korpa