Városlista
2024. április 24, szerda - György

Blog | Egészségünk védelmében

2013. Február 20. 07:52, szerda

Köhögés és gyógynövények

Köhögés és gyógynövények

influenza, köhögés, köptetők, természetes gyógymód, gyógynövények

Az influenza és megfázás szezon kellős közepén az egyik legkellemetlenebb tünet gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt a köhögés. Ez lehet produktív, mely a felhalmozódott váladék eltávolítását szolgálja, és lehet improduktív vagy ingerköhögés, mely esetén nincs váladékürítés. Vény nélkül számos lehetőségünk van a köhögési inger csökkentésére, vagy a felhalmozódott nyák eltávolításának segítésére, az ebben való eligazodáshoz segítenek az alábbiak:

A köhögési központ izgalmát a mák növényből kivont alkaloidok csökkentik (köhögéscsillapítók), ilyen a codein, mely vény nélkül egyetlen készítményben kapható (Erigon szirup), mely tartalmaz még nyákoldó hatóanyagot is. Gyermekeknél 2 éves kortól alkalmazható. Hasonló szerkezetű alkaloidot tartalmaz a pipacs szirmából készült főzet is (2-3 szirom 1 csésze vízben, langyosan fogyasztani). A köhögési reflexet csökkentők közül említést érdemel az izlandi zúzmó, mely számos készítményben megtalálható, és létezik már gyermek (1 éves kortól) készítménye is. A többi nyálkahártya bevonó szerhez (méz, mályva stb.) hasonlóan az ingerköhögést csökkenti. Ebbe a csoportba sorolható még számos gyógynövény, melyeket gyógyszertárakban, herbáriákban be lehet szerezni ilyenek: utifű (készítményben 6 hónapos kortól is), ökörfarkkóró, ziliz stb.

A növényi köptetők fokozzák a hörgők váladék termelését és elősegítik a köpet ürítését. Ide tartoznak az ún. szaponin tartalmú növények pl. borostyán (készítmény: Prospan 2 éves kortól), kankalin, édesgyökér stb. Alkaloid tartalmú a Psychtoria ipecacuana, melynek szintén készítményét gyógyszertárban be lehet szerezni (3 éves kortól).
A köpet ürítést segítik elő az illóolajok is azáltal, hogy a hörgők görcsét csökkentik. Számos illóolaj kapható készítményekben ilyenek a különböző mellkason alkalmazható bedörzsölők (csecsemők számára 6 hónapos kortól is kapható). Néhány illóolaj: eukaliptusz, fenyő, menta (csak 5 éves kor felett!), édeskömény, ánizs, kakukkfű, terpentinolaj stb. Alkalmazhatjuk őket inhalálva, szoba levegőjében vagy akár fürdővízhez adva is.

Gyermekek esetén fontos elmondani, hogy a köhögést orvossal kell kivizsgáltatni minden esetben. Terhesek esetén szintén javasolt a háziorvos felkeresése, itt olyan szereket kell választani, melyek bizonyítottan ártalmatlanok a magzatra, ebben szülész-nőgyógyász szakorvosok tanácsát érdemes kérni.
Természetesen számos egyéb növényi eredetű anyagnak van köhögéscsillapító vagy köptető hatása, ha valamiben nem vagyunk biztosak nyugodtan kérdezzük orvosunkat, gyógyszerészünket.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. December 05. 17:15, szerda | Egészségünk védelmében

Felfázva

2012. November 15. 18:38, csütörtök | Egészségünk védelmében

Ha száraz a bőr

2012. Szeptember 26. 08:25, szerda | Egészségünk védelmében

Ha támad a gomba

Gombás fertőzések, körömgomba, gomba kezelése, bőrgyulladás, korpa