Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Blog | Lehetsz Te is konyhatündér!

2013. Március 27. 13:18, szerda

FOLYTATÓDIK A HÚSVÉTI RECEPT ÁRADAT!

FOLYTATÓDIK A HÚSVÉTI RECEPT ÁRADAT!

Új bejegyzés, új receptek. Ezúttal egy pénztárcabarát menüsor van terítéken illetve a húsvéti sonkáról is mindent megtudhatunk: tippek,trükkök,praktikák, ahogyan azt Tőlünk megszokhatták.

Az ünnepi menü olcsón is kivitelezhető. Ennek érdekében válasszunk olcsó alapanyagokat felhasználható recepteket.

Előétel: sonkás falatok vagy narancsos sárgarépaleves
Főétel: rozmaringos sült csirkemell vagy sült karaj
Köretek: szalonnás burgonyasaláta vagy rizibizi
Desszert: citromos-joghurtos sütemény vagy nyuszi muffin

SONKÁS FALATOK

Hozzávalók:

1 csomag (kb. 270 gr) készre nyújtott leveles tészta
8 dkg főtt sonka
1 tojás
1 ek tejföl
őrölt bors, petrezselyemzöld

Elkészítés:
A sonkát aprítógépben aprítsuk fel a tejföllel, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, és a felvert tojás 2/3-át (kicsit ügyeskednünk kell, de felesleges lenne egy újabb tojást felhasználni a leveles tészta megkenéséhez).
A leveles tésztából vágjunk négyszögeket. Ezek közepére helyezzünk a töltelékből. A tészta szélét kenjük meg szilikon ecsettel a maradék felvert tojással. Hajtsuk össze a négyszögeket, szorosan nyomjuk le a széleket az ujjainkkal. Sőt, a legjobb, ha egy villával több helyen rányomunk.
A csomagok tetejét kenjük meg a tojással, szórjuk meg őrölt chilivel vagy zöldfűszerrel.
200 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.


Tippek:
Ha sonkás falatokat szeretnénk készíteni, kb. 6×6 cm-es négyszögeket vágjunk a tésztából, ha sonkás táskát, akkor legalább 10×10 centiset (utóbbi esetben gyorsabban végzünk).
Ha időnk engedi, készítsünk a sonkás falatokhoz joghurt, kevés majonéz, citromlé, őrölt bors, továbbá zöldfűszer vagy chili hozzáadásával mártogatóst.
Kiváló lehetőség maradék húsvéti sonka felhasználására is.
Ha nincs más lehetőség, a sonkát késsel is nagyon apróra vághatjuk.

NARANCSOS SÁRGARÉPALEVES

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 hagyma
  • 1-2 ek olívaolaj
  • 4 dl (instant) húsleves
  • 125 ml főzőtejszín
  • 2 narancs
  • só,őrölt fehér bors, esetleg kevés cukor, kapor

Elkészítés:
1. A répát pucoljuk meg, és szeleteljük fel (minél vékonyabbra vágjuk, annál hamarabb puhul meg). A hagymát vágjuk apróra, az olajon pirítsuk üvegesre, adjuk hozzá a sárgarépát, két percig pároljuk, majd öntsük fel a húslevessel. Főzzük puhára (kb. 15 perc).
2. Közben az egyik narancs levét préseljük ki kézi citromfacsaróval. A másik narancsot pucoljuk meg és filézzük ki éles késsel. A kaprot vágjuk apróra.
3. A megfőtt sárgarépát pürésítsük, adjuk hozzá a narancslevet és a tejszínt, fűszerezzük, és tegyük vissza a tűzre. Jól keverjük el, és melegítsük át (gépi mixerrel esetleg ismét pürésíthetjük).
4. Végül adjuk hozzá az apróra vágott kaprot. Tálaljuk a filézett naranccsal.

Tippek:
A narancsos sárgarépa leves fenti adagja 4 főre szól. Két főre bőséges, négy főre könnyű vacsora rozsos péksüteménnyel, de tálalhatjuk sonkás falatokkal is.

Lehetőség szerint használjunk a leveshez növényi tejszínt, amelyből a tejszínesebb krémlevesek kedvelői többet is adhatnak a leveshez.

ROZMARINGOS CSIRKEMELL

Hozzávalók (4 fő részére):

  • 2 darab bőrös dupla csirkemell
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 4 nagyobb rozmaring ág
  • só, bors
  • kevés olaj, kötöző zsinór

Elkészítés:
1. A csirkemelleket vágjuk ketté, és csontozzuk ki. Ez nem bonyolult feladat, viszont így sokkal hamarabb megsül a hús. A póréhagymát vágjuk hosszú csíkokra, vagy szedjük szét leveleire, a szalonnát szeleteljük fel vékonyra, a rozmaring ágakat vágjuk ketté.
2. A csirkemell bőrét kézzel óvatosan lazítsuk fel. A bőr alatt sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele 1-1 szelet szalonnát és 2-3 csík póréhagymát, majd tegyük rá a rozmaringot.
3. Fordítsuk meg a melleket, a másik oldalt szintén borítsuk be szalonnával, póréhagymával és rozmaringgal. Ha szükséges, kötözzük át a melleket, hogy megtartsák a formájukat.
4. A csirkemelleket serpenyőben, először bőrös felével, majd a másik oldalon 5-5 percig elősütjük, ezután 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
5. Tálalás előtt vágjuk le a zsinórt és húzzuk ki a rozmaring ágat.

Tipp:
Ne válasszunk túl nagy csirkemellet. 1 dupla csirkemell fele bőségesen elegendő körettel egy fő részére akkor is, ha nem vastag, viszont gyorsabban megsül.

A rozmaringos csirkemell bőr és csont nélküli filével is elkészíthető, ekkor ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki sütésnél. Tálaljuk zöldsalátával, vadrizzsel, krumplipürével, vagy egyéb körettel.

Ha bőrös-csontos csirkemell helyett mégis filét szeretnénk készíteni, a csontozást természetesen mi is elvégezhetjük, nem szükséges hozzá hentes iskola. Egy lehetséges módszer:
Első lépésként a bőrt késsel megbontjuk, ujjainkkal fellazítjuk, majd határozott mozdulattal lehúzzuk.
Ezt követően a mellet középen a mellcsont mentén hosszában mindkét oldalon éles késsel bevágjuk, és mindkét oldalon lefejtjük a húst a csontokról, porcról (a csontokat alapleves készítéséhez felhasználhatjuk).

SÜLT SERTÉSKARAJ

Hozzávalók:

  • 2 kg csontozott bőrös karaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 ek almabor
  • Zöldfűszerek aprítva (lásd tippek)
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • Durva só, őrölt bors
  • 4 db babérlevél
  • 2 alma vagy birsalma
  • 3 lilahagyma
  • 1 ek méz
  • 2 dl csirkeleves
  • 1dl fehérbor

Elkészítés:

1. A bőrt kb.1centiként a húsig bevágjuk, majd a mosogató felett egy rácsra helyezzük, és forró vízzel lelocsoljuk 30 másodpercen keresztül - ezt kétszer megismételjük (ez a módszer biztosítja a ropogós pörcöt). Egy konyharuhával szárazra töröljük, majd bedörzsöljük az almaborral. Egy éjszakán át a hűtőszekrényben szárítjuk – de nem szabad lefedni semmivel.
2. Másnap a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A karajt olívaolajjal bedörzsöljük. A sót elkeverjük az aprított zöldfűszerrel, majd bedörzsöljük vele a karajbőrt és a réseket (a húsba tűzdelhetünk egy-két fokhagyma darabot és néhány szál zöldfűszert is).
3. 25-30 percig bőrrel felfelé sütjük, majd a sütőt 180 fokra állítjuk és másfél-két óráig sütjük.
4. Közben az almákat (vagy birsalmákat), lilahagymákat 4-4 gerezdre vágjuk, egy tálban megforgatjuk a mézben és kevés olívaolajban. 45 perccel a sütőhőmérséklet lejjebb állítása után a tepsihez adjuk a mézes gyümölcsöket, a babérleveleket, fokhagymákat és maradék zöldfűszereket, majd borsozzuk.
5. Másfélóra után, ha a bőr nem elég pörcös, feljebb vesszük a sütő hőmérsékletét.
6. Amikor a karaj megsült és a bőr szép barna lett, kivesszük a tepsit a sütőből. A gyümölcsöket és a hagymaszeleteket egy tálaló edénybe áttesszük, fedő alatt melegen tartjuk. A karajt egy tányéron 15-20 percig pihentetjük (nem szabad letakarni!)
7. A keletkezett szaftból mártást készítünk a gáztűzhelyen. A tepsibe öntjük a bort és a csirkelevest, ezt mártássá redukáljuk, ha szükséges még adunk hozzá mézet.
8. A karajt azt asztalon szeleteljük. A mártást kis kancsóban tálaljuk.

Tipp:
Tálaljuk krumplis körettel és két másik zöldséges körettel.

Zöldséges köretként a következő ételek remekül passzolnak: almás párolt kaposzta, mézes sült répa,sült cékla

Zöldfűszerek: a sertéshúshoz leginkább a kakukkfű, rozmaring és zsálya passzol. A fenti receptet elkészíthetjük ezek egyikével, vagy 2 kombinációjával. A zsályára vigyázzunk – intenzív az íze, nem szabad túl sokat használni belőle. Kakukkfűből elég 2-3 szál, rozmaringból 1-2 szál. Ezeket aprítsuk fel a dörzs-sóhoz, és adjunk 1-2 kanál levelet az almás körethez.

Fontos, hogy az alma vagy birsalma maradjon kissé harapós – vegyük ki a sütőbül, ha túl puha.

Az almabor kihagyható.

Ha nincs időnk a karajbőrt kiszárítani, ropogós pörcöt úgy is kaphatunk, ha sütés előtt egy serpenyőben átsütjük a bőrt, vagy az első félóra alatt bőrrel lefelé sütjük a sütőben (mindkét esetben a bőr legyen szárazra törölve!). A harmadik lehetséges megoldás az, hogy sütés végén grill alatt megpörköljük a bőrt – de vigyázat nagyon könnyen megég!

A sült sertéskarajt el lehet készíteni az almás köret nélkül is – ebben az esetben tálaljuk almaszósszalvagy birsalma kompóttal.

SZALONNÁS BURGONYASALÁTA

Hozzávalók:

  • 1 ½ kg (nem szétfővő) apró burgonya
  • 15 dkg szalonna
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1,5 dl (instant) húsleves
  • 6 ek almaecet
  • 1 tk méz
  • 2 ek dijoni mustár
  • 1 dl olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors
  • opcionálisan: snidling, ecetes uborka, retek, zöldségcsíra, petrezselyem, majonéz

Elkészítés:

1. A burgonyát főzzük meg (ne legyen túl puha!). Öntsük le a főzővizet, és hagyjuk az edényben kihűlni. Hámozzuk meg és vágjuk fel fél centis karikákra. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk nagyon apróra.
2. Állítsuk össze az öntetet: ehhez az ecetet keverjük el a mézzel és a mustárral, majd mini kézi habverőveldolgozzuk bele az olajat. Sóval és borssal ízesítsük. Az apróra vágott hagymát tegyük bele.
3. A szalonnát vágjuk apró kockákra, serpenyőben a zsírját olvasszuk ki és pirítsuk meg. A burgonya karikákat keverjük össze a szalonnával, és öntsük fel a húslevessel, kb. 5 percig hagyjuk állni. Ezután a szalonnás burgonyát keverjük össze a hagymás öntettel.
4. Ha tovább szeretnénk gazdagítani, ekkor tegyünk bele apróra vágott ecetes uborkát, snidlinget, vékony szeletekre vágott retket, esetleg 2-3 evőkanál majonézt, stb.
5. A salátát takarjuk le, és tegyük pár órára hűtőszekrénybe.

Tippek:
Elkerülhetetlen, hogy a burgonya kissé széttöredezzen. Nem szétfővő burgonyával ez jobban fog sikerülni, de ha össze is törnek a burgonya karikák, az íz még fenséges marad.

Aki nem kedveli az intenzív hagyma ízt: a hagyma a saláta öntetbe kerülve veszít erősségéből, de még jobban, ha az apróra vágott hagymát forró vízzel leöntjük, és egy szűrőben lecsepegtetjük!

A fenti (8 főre elegendő) adag szalonnás burgonyasalátát elkészíthetjük karikára vágott virslivel is, ebben az esetben önmagában is fogyasztható. Tálalhatjuk továbbá fasírozott, rántott hús mellé is. Kedvenc férfi étel, de nem csak férfiaknak ajánljuk!

NYUSZI MUFFIN:

Hozzávalók 12 db nyuszi muffinhoz:

  • 12 db muffin vagy tortácska: választhatjuk kedvenc muffin vagy tortácska receptünket a nyuszi muffinhoz. Legyen azonban lehetőleg sima felszínű, illetve ha nem az, vágjuk le a tetejét egyenesre. Ennek megfelelően egy átlagos méretű (azaz nem túl púpos) muffin a legideálisabb. A tortácska felülete ugyan laposabb, de talán jobban mutat a fej (és egyben kiadósabb a sütemény) egy tortácskánál valamivel nagyobb méretű muffinnal.
  • 24 db nyuszifül ostyatésztából: a fül legyen kb. 6-8 cm hosszúságú, de vegyük figyelembe formázásnál, hogy sütés közben megnő.
  • cukormáz: fél tojásfehérjét keverjünk el kiskanállal annyi porcukorral, hogy közepesen kemény (azaz nem folyós) mázat kapjunk. Ezt töltsük nejlonzacskóba, amelyre apró lyukat vágunk.
  • színes drazsék, nejlonzacskó

hozzávalók a nyuszifülekhez:

  • 100 ml tojásfehérje (kb. 2 fehérje)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • ½ tk kakaó
  • vaj és liszt a tepsihez

1. A fehérjét, lisztet és porcukrot mini kézi habverővel sima tésztává keverjük. 2 evőkanálnyi adagot tegyünk át egy tálkába, ehhez keverjük a kakaót. Hagyjuk mindkét masszát 1 órát állni.
2. Egy tepsit kenjünk ki vajjal és szórjuk ki vékonyan liszttel.
3. Mindkét masszához készítsünk elő két kisebb méretű nejlonzacskót. A masszákat egyenként töltsük a zacskókba, és nyomjuk a zacskó egyik sarkába. Erre a sarokra vágjunk egy kis lyukat ollóval.
4. A világos masszával formázzunk meg 24 db hosszúkás nyuszifület (kb. 6-8 cm hosszú, alsó része keskenyebb, lehet elhajló fül is). Ha kell, simítsuk el a tésztát, hogy mindenhol kitöltse a formát. Ezután a barna masszával rajzoljuk meg a fülek kontúrját.
5. Süssük a tésztát 180 fokon (légkeverős) 4-5 percig. Ha kész, vegyük ki és még melegen tegyük át egy rácsra kihűlni.

Elkészítés:
1. A kész (és kihűlt) muffinokba vágjunk a füleknek egymástól kb. 2-3 cm távolságban, a muffin egyik széléhez közel két akkora nyílást, hogy a füleket kényelmesen be tudjuk csúsztatni. Ha túl közel vannak a vágások, felrepedhet a muffin a fülek között.
2. Toljuk a füleket óvatosan a nyílásokba. Vigyázat, ne törjön el a fül.
3. A cukormázzal rajzoljuk meg az arcot: két pötty a szemeknek, egy pötty az orrnak, abból két bajusz és esetleg fogak.
4. A drazsét helyezzük a szemeknek készített pöttyökre. Hagyjuk a muffint megszáradni.

Tippek:
A díszítést, leginkább a fülek elhelyezését, végezzük lehetőleg a tálaláshoz közeli időpontban, hogy a fülek lehető legtovább stabilak maradjanak.

Az arc megrajzolásához használhatunk dekortollat, vagy olvasztott csokoládét is.

A nyuszi muffin ideális és ötletes húsvéti sütemény gyerekeknek, és természetesen locsolóknak is.

CITROMOS-JOGHURTOS SÜTEMÉNY:

Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj vagy Rama
  • 16 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1/2 vanília rúd
  • csipetnyi só
  • 25 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 15 dkg natúr joghurt
  • kb. 1 dl citromlé
  • 5-6 ek porcukor
  • a díszítéshez tortadrazsé, szárított citromszeletek

Elkészítés:

  1. Egy 25 cm hosszú, téglalap alakú sütőformát kenjünk ki vékonyan vajjal, és kevés liszttel szórjuk meg.
  2. A vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a két egész tojást, a vanília rúd kikapart belsejét és egy csipet sót.
  3. A lisztet keverjük el a sütőporral, és a joghurttal felváltva adjuk a vajas masszához.
  4. A tésztát simítsuk a sütőformába, és a sütő alsó részén, 175 fokon, kb. 50 percig sütjük. Ha túlzottan barnul, takarjuk le alufóliával. Mielőtt kivennénk a sütőből, tűpróbával győződjünk meg arról, hogy átsült-e.
  5. A süteményt borítsuk ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
  6. A citromléből vegyünk el 3-4 evőkanálnyit, és adjunk hozzá annyi porcukrot, hogy a dekoráláshoz megfelelő állagú cukormázat kapjunk. A maradék citromlevet keverjük el ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukorral (a porcukor itt akár el is elhagyható).
  7. A kihűlt süteménybe szúrjunk pálcikával, vagy hústűvel lyukakat. A citromlevet ezekbe folyassuk bele, hagyjuk beszívódni. Szilikon ecsetet mártsunk a citromlébe, és a sütemény tetejét többször is kenjük át. Végül vonjuk be a cukormázzal, és díszítsük ízlés szerint.


Tippek:
A citromlé helyett használhatunk (saját készítésű) limoncellot is a sütemény ízesítéséhez, a citromos cukormáz helyett esetleg olvasztott fehér csokoládét. De máz nélkül is nagyon ízletes a citromos joghurt sütemény, amely hűtőszekrényben, alufóliába csomagolva több napig is friss marad.

Ha nincs téglalap alakú sütőformánk, készíthetjük más formában is, de a sütési paraméterek így módosulhatnak. Feltétlenül végezzünk tűpróbát!

Nincs húsvét főtt füstölt sonka nélkül. A húsvéti sonka tagadhatatlan előnye, hogy egyszerű megfőzni, finom, az ünnep napján nincs is vele dolgunk, csak tálalni kell. Nagyon sokoldalúan felhasználható, ezért ne aggódjunk, ha marad belőle valamennyi az ünnepek után is. A húsvéti sonkához szükséges füstölt sonka beszerzéséhez és elkészítéséhez azonban jól jöhet néhány húsvéti sonka tipp..

VÁSÁRLÁSKOR

A füstölt sonka vásárlásánál gondoljuk végig, hány főre (napra) készülünk, ennek megfelelően válasszuk ki a sonka méretét (persze vegyünk inkább nagyobbat, húsvét után is változatosan felhasználhatjuk).

Vásárolhatunk klasszikusan parasztsonkát (ha van edényünk, amelybe főzéshez belefér), vagy füstölt darabolt combot, de alternatíva lehet a kötözött sonka vagy a füstölt tarja. Ha a füstölt hús szép szeletelhetősége (és bőrmentessége) is fontos, jobb a tarja. A klasszikus verzió a csontos parasztsonka, kisebb családok esetében megfelelhet a lapocka vagy frikandó.

A húsvéti sonka és füstölt áru sajnos gyakran csapda. Rossz minőségű terméket is megpróbálhatnak ránk sózni (aki vidéken vagy első kézből szerez be húsvéti alapanyagot, ezt a bekezdést ugorja nyugodtan át). Ezért lehetőleg vásároljuk a sonkát megbízható hentesnél, piacon, és ügyeljünk arra, hogy szép színe, kellemes illata legyen.

Ha előre csomagolt (de inkább ne legyen az), ne legyen nyálkás, feltétlenül ellenőrizzük a szavatosságát.

És főként!!! Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a sonka beszerzését, akkor már csak a maradékból válogathatunk.

Az egész, előre csomagolt és főként kötözött sonka a legkockázatosabb vétel, hiszen fogalmunk sincs, mi van benne

.
ELKÉSZÍTÉS

A sonkát érdemes pár órára hideg vízbe áztatni a só és az intenzív füst szaga miatt, és így szennyeződés is leázik róla. Szárazan pácolt sonkánál ez elhagyható.

Ezután annyi vízben, ami ellepi, főzzük meg, esetleg egy fej hagymával, néhány szem egész fekete borssal. A füstölt sonka főzésénél alapszabály, hogy annyi órát főzzük, ahány kilós a sonka. Az idő lejárta előtt fél órával azért ellenőrizhetjük egy villával a dolgok állását.

Utána hagyhatjuk kissé a vízben kihűlni (vigyázat, a zsíros-füstös forró víz komoly égési sérüléseket okozhat), majd öntsük le a vizet, vegyük ki a sonkát, csomagoljuk be fóliába aromája és formája megóvásának érdekében. Így pihenjen a másnapi felhasználásig. Almás főtt sonka>>

Felesleges lenne a sonka főzését az utolsó pillanatra hagyni. (Ha nem kívánunk sonkafőzésbe bonyolódni, vásárolhatunk főtt füstölt sonkát is, azt értelemszerűen főzni sem kell. De a húsvéti készülődés hangulata hiányzni fog az ízéből.)

Be is pácolhatjuk a már megfőtt sonkát a főzőlé, mustár, reszelt torma és durvára őrölt fekete bors keverékével. Így hagyjuk állni legalább egy éjszakát. Aki azonban a fenti hagyományosabb elkészítési módtól eltérne, ajánljuk a húsvéti sült sonkánkat, amelyet főzünk is és sütünk is, továbbá nem utolsó sorban naranccsal ízesítünk. Egyszerűen elkészíthető, és garantáltan sikere lesz.

FELHASZNÁLÁS

A füstölt sonkát fogyaszthatjuk a húsvéti reggelihez magában, de ekkor is jár hozzá friss reszelt torma, mustár, és persze finom pékáru. Tálalhatjuk azonban salátával, nagyon jól passzol a tormás krumpli saláta, vagy egy ízletes tojássaláta.

Ha pedig maradna a főtt sonkából, számtalan lehetőség közül választhatunk a felhasználásnál. Készíthetünk natúr krémsajttal és darált vagy apróra vágott sonkával sonkakrémet, vagy megsüthetjük tükörtojással, tehetjük omlettbe, szeletelt sonkával készíthetünk finom szendvicseket.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 06. 10:19, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Sütés-főzés kókuszzsírral

Itthon a kókusz sokáig csak reszelék formájában volt a háztartások aktív része, azonban az utóbbi években számos termék került be a köztudatba, melyek alakítják, változtathatják ételkészítési szokásainkat.

2013. Április 22. 15:02, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Tévhitek a fogyásról

Aki diétába kezd, az hajlamos mindent elhinni. Íme a 7 leggyakoribb tévhit a fogyókúrákról. Ne hagyd, hogy félrevezessenek!

2013. Április 19. 15:57, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!

Indítsd be a fogyást! Anyagcsere-pörgető diéta

Vágj bele most és szabadulj meg a zsírpárnáktól.Igénybe vett gyomrodnak nem árt ilyenkor egy kis pihenő.Az ünnepekkor fogyasztott nehéz ételek után tarts egy rövid diétát, hogy minden visszaállhasson a régi kerékvágásba.