Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Kulisszák mögött

2013. November 24. 19:39, vasárnap

Győr az angyalok városa?

Győr az angyalok városa?

Advent idején valóságos „angyal-láz” tör ki világszerte: angyalos díszek sora emlékeztet bennünket a szeretet fontosságára, a jóság és a mosoly erejére.

Advent idején valóságos „angyal-láz” tör ki világszerte: angyalos díszek sora emlékeztet bennünket a szeretet fontosságára, a jóság és a mosoly erejére. Egy november 30-án kezdődő programsorozatról beszélgettem, az ötlet gazdájával és vezetőjével Csobayné Pintér Éva idegenvezetővel, a Nyugat- magyarországi Egyetem mesteroktatójával.

Milyen szerepük van manapság a tematikus városnézéseknek a turizmusban?

A tematikus városnéző programok nagyon népszerűek Európa nagyvárosaiban. A városhoz kapcsolódó személyiségek, történetek, legendák, érdekességek bemutatása színes lehetőségeket nyújt a kalandozásokra, felfedezésekre egy-egy téma köré csoportosítva. Az emberek újdonságra vágynak, nem mindenkit hoz lázba egy klasszikus városnéző séta. Mondhatjuk, hogy a turizmusban egyre nagyobb szerepet kapnak a tematikus programok, amiben ki-ki érdeklődése szerint válogathat.

Hogyan született meg a „Győr az angyalok városa?” elnevezésű séta gondolata?

Régóta érlelődött bennem a gondolat, hiszen született győriként és idegenvezetőként pontosan tudom, hogy egyre szépülő városunk mennyi értékkel rendelkezik. Győr, látnivalóit tekintve az ország harmadik leggazdagabb városa, kulturális programjai széles palettán kínálnak kikapcsolódási, feltöltődési lehetőségeket. Fantázia kérdése, hogy ebből mennyit és hogyan mutatunk be. Ha stílusosan válaszolnék, mondhatnám, hogy angyali sugallatra jött ez az ötlet. Úgy gondolom aktualitása is van, hiszen az adventi időszaknál nem is lehetne jobb és szebb alkalmat találni az angyal- keresésre.
A november 29-én kezdődő „Advent Győrben” Téli Fesztivál programjainak gazdag kínálatát színesítheti ez az újszerű séta. Az adventi hangulatot adja meg speciális kulisszák között. Sokan ebben az időszakban még nyitottabbak az angyalokkal kapcsolatos dolgokra. Ezt, az eddig hozzám érkezett visszajelzések és jelentkezések is igazolják.

Mire számíthatunk a sétán?

Elvonulunk kicsit a vásári forgatagtól és szemlélődünk, engedjük, hogy az angyalok közel jöjjenek hozzánk. A témát nemcsak ezoterikus megközelítésben, hanem művészettörténeti szempontból is vizsgáljuk. Lesznek meglepetések is.

Nem kell tartanunk a télies, rossz időtől?

Mondhatnám azt is, hogy rossz idő nincs, csak rosszul öltöztünk, de igazából templomokba is betérünk, védett helyen is leszünk, nem fogunk átfagyni.

Kiknek ajánlod ezeket a sétákat?

Tulajdonképpen mindenkit szeretettel várok erre a körülbelül két órás sétára, aki szereti városunkat, az angyalokat és érdeklődik a művészet iránt. Egyedülállóknak, családoknak, baráti társaságoknak, munkaközösségeknek, iskolásoknak, fiataloknak, időseknek, gyakorlatilag bárkinek. Jöjjön el az is, akit a séta újdonsága vonz és kíváncsi. A turistaszezonban már idegen nyelven is felkínáljuk ezt a sétát, gondolva a Győrbe érkező vendégekre is!

Hogyan tudnak jelentkezni a kedves érdeklődők?

Hamarosan bemutatom tematikus programokat tartalmazó honlapunkat, addig pedig az idegenvezetes.gyor@gmail.com-ra érkező üzenetekre válaszolva küldjük el a programot és itt fogadjuk a jelentkezéseket is. A séták az adventi szombat délelőttökön zajlanak. November 30-án, december 7-én, december 14-én és 21-én. A nagy siker a december 7-i időpontunkat megtöltötte. Ezen kívül, kedvezve talán a fiataloknak, a Facebook-on is megtalálhatóak vagyunk. Szeretettel várom a jelentkezőket.

Lesz folytatása is ezeknek a sétáknak?

Igen. Azt tervezem, hogy minden hónapban új, aktuális témához kapcsolódó sétát indítok. Létrehozom a Kulturális Kalandorok Klubját, ahova nagy szeretettel várom a kedves érdeklődőket.

Köszönöm a beszélgetést!

Fotó: Csobay Dániel

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. December 19. 18:58, csütörtök | Kulisszák mögött

Karácsonyi gálaest 80. születésnapon- Bede Fazekas Csaba 80 éves

Közel 200 szerep, 14 díj, kitüntetés. Bede Fazekas Csaba magánénekes, Érdemes Művész december 25-én ünnepelte 80. születésnapját. A Győri Nemzeti Színház társulata ünnepi, születésnapi gálaműsorral készült közönségének

2013. December 12. 20:44, csütörtök | Kulisszák mögött

Megnyílt az Illatszertár

Csankó Zoltán Tony Curtis-nek is énekelt annak idején a főiskolán

2013. November 29. 16:51, péntek | Kulisszák mögött

„A valóságot, az embert keresem, nem az egzotikumot!” Riport Szamódy Zsolt Olaf fotóművésszel

Ma nyitotta meg kapuit Szamódy Zsolt Olaf fotóművész klub kiállítása Almásfüzitőn a Teleházban. A „Fal és függöny mögött Kína” című fotókiállítást Ölveczky Gábor grafikusművész nyitotta meg.