Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Lehetsz Te is konyhatündér!

2013. Március 25. 13:58, hétfő

KÉSZÜLJÜNK EGYÜTT A HÚSVÉTRA!

KÉSZÜLJÜNK EGYÜTT A HÚSVÉTRA!

Ez a hét a húsvéti készülődés jegyében fog telni. Egy komplett húsvéti menüsort kaphatnak az olvasók, ezen kívül hasznos tippekből és praktikákból sem lesz hiány. Tarts velünk!

Minden tiszteletem azoké, akik az ünnepekre időt és energiát nem sajnálva készülnek és öltöztetik díszbe a lakásukat, környezetüket. Manapság a nagy rohanásban sokan hajlamosak vagyunk ettől eltekinteni, pedig akár néhány egyszerűbb ötlet megvalósításáért szívet melengető, mosolygó gyermek arcokat kaphatunk ajándékba, főleg, ha még őket is bevonjuk a kivitelezésbe.

Pár nap múlva húsvét van, így itt az ideje, hogy néhány kreatív nyulat, tojást és társaikat meglessünk. Persze a dekorálást nem kell befejezni a lakás díszítésénél, hanem a húsvéti finomságok elkészítésénél is lehetünk ötletesek. A lányok pedig elkápráztathatják a fiúkat gyönyörű hímes tojásokkal.

A húsvéti ünnepi menü a húsvéti ételek, szimbólumok és motívumok felhasználására épül. Húsvétkor szívesen jön össze a család, barátok, ilyenkor bizony nem ritka, hogy nagyobb létszámra kell készülni. A következő menüsorokban olyan tavaszi, illetve húsvéti jellegű ételeket választottam ki, amelyek előre és szükség szerint akár nagyobb mennyiségben, mégis egyszerűen elkészíthetők.A húsvéti hagyományok szerint elmaradhatatlan ételek mindenkit megörvendeztetnek. A megszokottat azonban ízlés szerint ebben az esetben is variálhatjuk kissé. Friss reszelt torma se maradjon el! Ha az ünnepi ebéd vagy vacsora előtti napon mindent előkészítünk, marad idő arra is, hogy húsvét ünnepét élvezzük, a gyerekek ajándék keresésében részt vegyünk, továbbá a vendégekkel is foglalkozni tudjunk.

Magyar hagyományos menüsor:

Előétel: kaszinó tojás vagy festett húsvéti tojás

Főétel: főtt füstölt sonka vagy stefánia vagdalt

Köretek: húsvéti tojássaláta vagy tormás burgonyasaláta

Desszert: húsvéti fonott kalács vagy túrós kalácstorta

KASZINÓTOJÁS

Hozzávalók 4 főre

  • 8 db tojás
  • 8 dkg vaj
  • 1 tk fehér bors
  • 1 tk só
  • 2 tkk mustár
  • 2 ek majonéz

Bevonathoz:

  • 4 ek majonéz
  • 2 ek tejföl
  • só, mustár ízlés szerint
  • ½ tk citromlé
  • pár csipet cukor

Elkészítés:

  1. A tojásokat keményre főzzük. Forrástól számított 10 perc alatt. A vajat habosra keverjük. A tojásokat megpucoljuk és az aljukat levágjuk, a sárgájukat kiszedjük.
  2. Amikor a sárgája már langyos, villával összetörjük és a vajjal jól kikeverjük. Hozzáadjuk a majonézt és a fűszereket ( só, mustár bors ) és jól összedolgozzuk.
  3. A kapott masszát visszatöltjük az üregekbe és a megtöltött tojásokat egy tálra helyezzük a levágott felükkel lefelé. A bevonathoz elkészítjük a sűrű tartármártást és a tojásokra öntjük.
  4. Hűtőben 10-12 órát állni hagyjuk: lehűtve még finomabb, ráadásul az ízek is jobban összeérnek. Franciasaláta ágyon tálaljuk, friss petrezselyemmel díszíthetjük.

STEFÁNIA VAGDALT

Hozzávalók:

  • 50 dkg (sertés) darált hús
  • 1 zsemle
  • 1 tojás
  • 3-5 főtt tojás
  • 1 hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk mustár
  • só, bors, majoránna
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • pirospaprika (opcionális)

Elkészítés:

1. A zsemlét vízben puhára áztatjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy kis serpenyőben kevés olajon a hagymát világosra dinszteljük, végén a fokhagymát is belekeverjük.

2. Egy nagy tálban a darált húst villával szétmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a dinsztelt hagymát-fokhagymát és a kinyomkodott zsemlét. Fűszerezzük sóval, borssal, mustárral (esetleg pirospaprikával) és a tenyereink között szétmorzsolt majorannával. A masszát alaposan összedolgozzuk.
3. A főtt tojásokat meghámozzuk, a szélekből egy-egy vékony szeletet levágunk, hogy egyenes legyen (így a tojások tökéletesen egymás mellé helyezhetők).
4. A munkalapra alufóliát vagy folpackot teszünk, közepén csíkban megszórjuk zsemlemorzsával. Erre a csíkra fektetjük hosszúkásan a húsos masszát. Közepébe mélyedést készítünk. A tojásokat egymás mellé a mélyedésbe tesszük. A folpack vagy fólia segítségével a húst henger alakúvá formázzuk.
5. Egy tepsi alját olajjal kikenünk, a húshengert beletesszük (inkább belecsúsztatjuk). Tetejét kevés olajjal meglocsoljuk. 200 fokos sütőben 1 órát sütjük (ha teteje túlzottan barnul, takarjuk le fóliával). Sütés közben néha meglocsolgathatjuk.
6. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt óvatosan kivesszük a tepsiből, hogy ne törjön el. Ujjnyi szeletekre vágva langyosan vagy hidegen tálaljuk.

MAJONÉZES TOJÁSSALÁTA

Hozzávalók:

  • 6 db keményre főtt tojás,
  • ízlés szerint majonéz
  • tejföl vagy joghurt
  • só, mustár, citromlé, őrölt bors, esetleg apróra vágott zöldfűszerek


Elkészítés:

  1. Az öntet hozzávalóit keverjük el.
  2. A felszeletelt, vagy negyedekre vágott tojást az öntettel leöntjük, vagy hígabb majonézes öntettel (ha szükséges higítás pl. ecetes uborkalével, vízzel) óvatosan összekeverjük.

Tipp: az öntet ne legyen túl kevés, de túl sok se, épp elegendő ahhoz, hogy jól bevonja a tojásdarabokat vagy szeleteket.

HÚSVÉTI TOJÁSSALÁTA

Hozzávalók: 6 db keményre főtt tojás, koktélparadicsom, újhagyma, öntet sonka főzőlé, továbbá mustár és reszelt friss torma keverékéből, só, őrölt bors.

Elkészítés: a tojásokat vágjuk kockára, az újhagymát szeletekre, a koktélparadicsomot negyedekbe. A fűszerezett öntettel öntsük le, és óvatosan keverjük össze.

Tálalás: felszeletelt húsvéti sonka mellé.

TORMÁS KRUMPLI SALÁTA

Hozzávalók:

  • 75 dkg krumpli
  • 10 dkg tejföl
  • 1 citrom leve + reszelt héj
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek friss reszelt torma
  • petrezselyemzöld
  • snidling
  • újhagyma
  • só, bors

Elkészítés:

1. A krumplit főzzük meg sós vízben. Ha megfőtt (de nem szétfőtt) öntsük le a vizet, és lefedve hagyjuk kihűlni. Így könnyebb hámozni és kevésbé törik.
2. Az öntethez keverjük össze mini kézi habverővel a tejfölt, citrom levét, a citromhéjat, az olajat és a tormát. Ízesítsük sóval és őrölt borssal, majd adjuk hozzá a bőséges mennyiségű aprított petrezselymet, snidlinget, újhagymát.
3. A krumplit hámozzuk meg, vágjuk fel kb. fél centi vastag szeletekre és keverjük össze óvatosan az öntettel. Az öntetet hígítsuk vízzel, így jobban eloszlik. Ha kedveljük a pikáns ízt, tehetünk bele több citromlevet is.
4. Őrölt borssal megszórva tálaljuk.

Tippek:

Válasszunk a tormás krumpli salátához salátakrumplit, vagy olyat, amely nem szétfővő.
A torma mennyiségével legyünk óvatosak, nem mindenki kedveli a csípős ízt. Aki szeretne, keverhet még utólag is bele tormát. Ha 2 ek torma miatt érthető módon nem veszünk és reszelünk tormát, (kivételesen) használhatunk üveges reszelt tormát is. A saláta akkor adjak ki igazán az ízét, ha a krumplinak van ideje a citromos öntetet beszívni, ezért ne az utolsó pillanatban készítsük el.

HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 60 dkg liszt
  • 1 cs vaníliacukor
  • csipetnyi só
  • 2 tojás
  • 10 dkg puha vaj vagy Rama
  • tetejére: 1 tojás és szeletelt mandula
  • továbbá: sütőformák vagy alufólia, kevés vaj, húsvéti díszek vagy húsvéti tojás


Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk és 2 tk cukorral elkeverjük. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, maradék cukrot, vaníliacukrot, sót, egész tojásokat és a puha vajat az élesztős tejjel sima tésztává dagasztjuk, és kb. 1 órát kelesztjük (illetve amíg a tészta mennyisége megduplázódik).
2. Változat 1: a tésztát átgyúrjuk, négy részre osztjuk. Minden adagot további három részre osztunk és egyforma rudakká kisodrunk. Három-három rudat összefonunk. A kalácsot koszorúvá formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Közepére vajjal körbekent tűzálló formákat vagy összegyűrt alufóliát teszünk, hogy sütés közben formájukat megtartsák. A végeket jól nyomjuk össze.
3. Változat 2: a tésztát átgyúrjuk és két részre osztjuk. Minden adagot további három részre osztunk és egyformára kisodrunk. Három-három rudat összefonunk, a végeket jól összenyomjuk. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
4. A koszorúkat/rudakat további 15 percig kelesztjük a tepsin.
5. Szilikon ecset használatával a kalácsokat felvert tojással megkenjük, tetejükre szeletelt mandulát szórunk. Forró sütőben kb. 25 percig (függ a mérettől) sütjük.

Tippek:

Ideális esetben végezzük a dagasztást géppel.
A tésztába tehetünk mazsolát, vagy aprróra vágott aszalt gyümölcsöt.
A kisült és még langyos kalács tetejét (amennyiben nem tettünk rá mandulát) megkenhetjük baracklekvárral, vagy a már kihűlt kalácsot bevonhatjuk híg citromos cukormázzal, amelyre szórhatunk például apróra vágott pisztáciát.
Ha fészket készítünk, tálalásnál középre helyezzük a méretben passzoló húsvéti díszeket vagy húsvéti tojást.
A húsvéti fonott kalács elkészítése (különösen gépi dagasztással) nem bonyolult, megéri a fáradtságot. A friss kalács illata és íze is fantasztikus!

TÚRÓS KALÁCSTORTA

Hozzávalók:

  • 25 dkg (sovány) túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 6 ek tej
  • 6 ek olaj
  • 3 ek cukor
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • csipetnyi só
  • 30 dkg liszt
  • 4 (lapos) tk sütőpor
  • 8 dkg dió
  • 8 dkg mazsola
  • tetejére: dió, 1 tojássárgája

Elkészítés:

1. A túró felét keverjük el 5 dkg cukorral, a citromhéjjal és a tojással.
2. A túró másik felét dolgozzuk el a tejjel, olajjal, 3 ek cukorral, vanília magokkal, sóval. A lisztet keverjük el a sütőporral és adjuk a túrós masszához.
3. A tésztát jól dolgozzuk össze (ha nagyon száraznak érezzük, tegyünk hozzá egy kevés tejet), és (nem lisztezett) deszkán nyújtsuk ki kb. 30×50 cm-es téglalappá.
4. A kinyújtott tésztára simítsuk el a túrós-tojásos tölteléket, szórjuk ár a megmosott és lecsepegtetett mazsolát, valamint a durvára vágott diót. Szorosan tekerjük fel, mint a piskótatekercset.
5. A tekercset vágjuk 13-14 egyforma vastag szeletre (ha nem elég hosszú a tekercs, inkább legyenek vékonyak a szeletek, de ennyi szelet szükséges, hogy kitöltsük a formát). Ezeket a szeleteket kivajazott 24 cm átmérőjű tortaformában osszuk el egymás mellé úgy, hogy egymástól egyforma távolságot hagyva kitöltsék a formát. Ha nem ér teljesen össze, nem baj, a sütésnél majd összedagad, de legyen egyenletes az elosztás. A torta tetejét szilikon ecsetet használva kenjük meg kevés vízzel elkevert tojássárgájával, és szórjunk rá vágott diót.
6. A tésztát 170 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük.

Tippek:

Dió helyett használhatunk szeletelt vagy aprított mandulát is, mazsola helyett apróra vágott aszalt sárgabarackot.
A túros kalácstortát szeletelhetjük, mint a hagyományos tortát, de kézzel könnyen szét is szedhetjük rózsákra.
Vanília rúd helyett használhatunk ízesítésre vanília aromát vagy vanília cukrot is. Tálalhatjuk házi készítésű vaníliamártással.

Szerdai bejegyzésünk további hasznos recepteket tartalmaz. Többek között az itt közzétett menüsor mintájára jóval pénztárcabarátabb ételeket állítok össze illetve az is kiderül, hogy mire figyeljünk sonka vásárlásánál. Érdemes minket követni :)

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 06. 10:19, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Sütés-főzés kókuszzsírral

Itthon a kókusz sokáig csak reszelék formájában volt a háztartások aktív része, azonban az utóbbi években számos termék került be a köztudatba, melyek alakítják, változtathatják ételkészítési szokásainkat.

2013. Április 22. 15:02, hétfő | Lehetsz Te is konyhatündér!

Tévhitek a fogyásról

Aki diétába kezd, az hajlamos mindent elhinni. Íme a 7 leggyakoribb tévhit a fogyókúrákról. Ne hagyd, hogy félrevezessenek!

2013. Április 19. 15:57, péntek | Lehetsz Te is konyhatündér!

Indítsd be a fogyást! Anyagcsere-pörgető diéta

Vágj bele most és szabadulj meg a zsírpárnáktól.Igénybe vett gyomrodnak nem árt ilyenkor egy kis pihenő.Az ünnepekkor fogyasztott nehéz ételek után tarts egy rövid diétát, hogy minden visszaállhasson a régi kerékvágásba.