Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Blog | Egészségünk védelmében

2012. Szeptember 20. 11:14, csütörtök

Néhány szó a szemvitaminokról

Néhány szó a szemvitaminokról

Látás, szem egészsége, vitaminok, zeaxantin, lutein

A változatos étrend hiánya sajnos egyre több ember életébenjelenik meg. A számos negatív következmény egyike a szemműködéséhez szükséges anyagok hiánya, melynekkövetkezményeként szemünk gyorsabban öregszik, ésbizonyos betegségek megjelenése egyre fiatalabb korbantörténhet meg. Ennek kivédésére fejleszettek ki számos,különböző összetételű étrendkiegészítőt illetve gyógyászaticélra szánt tápszert, melyeket a köznyelvben "szemvitaminok"-nak neveznek. Ezen vitaminok szinte mindegyikében előfordulnaka már jól ismert antioxidánsok/vitaminok (pl. C-vitamin, E-vitamin,A-vitamin), ásványi anyagok (cink, szelén, réz), valamint egyéb anyagokmint az antocianinok (antioxidánsként, főleg fekete áfonya kivonatformájában), halolaj, illetve citrus bioflavonoidok (érfal erősítőként).És persze szinte mindegyik tartalmaz zeaxantint és luteint. De mikis ezek az anyagok és miért vannak benne szinte minden összetevőben?
Mindkét vegyület karotinoid azon belül pedig xantofill, és egymás izomerjei.Antioxidáns hatással rendelkeznek, elnyelik a kék színű fényt. Érdekesség,hogy az élelmiszeriparban színanyagként használják őket ételfestésre:lutein-E161b, zeaxanthin-E161h.A retinán található az ún. sárga folt (mely az éleslátás helye) nagyobb mennyiségbentartalmazza ezen xantofillokat, mégpedig a középső részen a zeaxantin, míga periférián a lutein mennyisége van túlsúlyban. Az időskori macula degeneráció gyakorlatilaga fönt említett sárga folt területén található ideghártya sejtjeinek a pusztulása, melynekszámos oka lehet (genetikai tényezők, dohányzás, magas vérnyomás,elhízás stb.). Kutatások bizonyítják, hogy az emberi szervezet nem képes a fentixantofillok előállítására, de megfelelő mennyiség bevitelével a szem öregedéseígy a macula degeneráció kialakulása lassítható. A lutein főként a (leveles) zöldségekbentalálható (pl. spenót, kelkáposzta, petrezselyem, brokkoli, sütőtök stb.), míg a zeaxanthinpaprikában, sáfrányban, goji-ban és a névadó kukoricában található nagyobb mennyiségben.
(a zeaxanthin a növényi fotoszintézis egyik fontos pigmentje)
A patikákban kapható étrendkiegészítők (pl. Béres Szemerő, Ocuvite lutein forte,
Vitalia oculo plus, Vitalux plus, Jutavit szem-lutein stb.) közül a választás nem könnyűfőként az ár és hatóanyag tartalom a mérvadó. Újabb kutatások szerint a magasabb mennyiségűcink, réz és C-vitamin hangsúlyosabb a maculadegeneráció megelőzése szempontjából,ilyen összetételű készítmény pl. a Trophosan visiobalance, mely 500 mg C-viatmint, 80mgcinket és 2 mg rezet is tartalmaz többek között. Felhasználásának gátat szab magas ára(3 havi adag kb. 25ezer forint), illetve az, hogy a szemvitaminokat általában hosszú ideig
kell alkalmazni.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Február 20. 07:52, szerda | Egészségünk védelmében

Köhögés és gyógynövények

influenza, köhögés, köptetők, természetes gyógymód, gyógynövények

2012. December 05. 17:15, szerda | Egészségünk védelmében

Felfázva

2012. November 15. 18:38, csütörtök | Egészségünk védelmében

Ha száraz a bőr