Városlista
2024. augusztus 14, szerda - Marcell

Hírek

2012. Január 22. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

10 százalékkal nagyobb forgalomra számít 2012-ben a győri szeszgyár

10 százalékkal nagyobb forgalomra számít 2012-ben a győri szeszgyár

A tavalyi 7,5 milliárd forintos árbevételnél 10 százalékkal nagyobb forgalomra számít az idén a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. - mondta az igazgatóság elnöke az MTI-nek.

Folláth György ismertetése szerint a finomszeszt és víztelenített szeszt, hivatalos nevén a 100 százalékos etilalkoholt gyártó vállalat tavalyi árbevétele lényegében megegyezik a 2010-es forgalommal. Nem volt növekedés, mert alapanyaghiány miatt tavaly két hónapon keresztül állt a termelés. Az áremelkedések nyomán viszont az árbevétel szinten maradt. Az árbevétel 70-75 százaléka exportból származik.

A hetven munkatársat foglalkoztató vállalat versenyképessége nagymértékben függ az alapanyag- és az energiaköltségektől. Az igazgatóság elnöke kifejtette: a céget sújtja a hazai cukoripar visszafejlődése, mivel a szeszgyár alapanyaga a melasz, amit egyre messzebbről, egyebek között Ukrajnából, Lengyelországból, Horvátországból tudnak csak beszerezni. Az is rontja a profittermelő képességet, hogy a jellemző európai gázárokhoz viszonyítva Magyarországon közel 20 százalékkal drágább a gáz.

Az anyagfelhasználásban túl sok mozgástér nincsen, így az energiafelhasználást igyekeznek technikai megoldásokkal csökkenteni az idén. Az árbevétel-növekedést az ez évi kedvezőbbnek látszó melasz beszerzésre alapozzák. Fő piacuk továbbra is Németország, Svájc, Ausztria és Szlovénia.

A szeszgyári termékeket elsősorban a gyógyszeripar és a vegyipar vásárolja és használja fel gyártmányaihoz. A harmadik vevőkört az italgyártó ágazathoz tartozók jelentik, ők azonban a szeszgyár termelésének mindössze 20 százalék alatti részét veszik meg.

Az adóváltozásokkal kapcsolatban Folláth György közölte, hogy az idei évben esedékes bérfejlesztések megegyeznek azzal az intézkedéssel, amely szerint a cégeknek kompenzálni kell az alacsonyabb jövedelműeknek az adóváltozások és a támogatások megszűnte miatti bérkiesését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.

2024. Augusztus 14. 07:14, szerda | Helyi

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább augusztus 1-jétől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.