Városlista
2024. augusztus 19, hétfő - Huba

Hírek

2011. Május 11. 07:54, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Nyugathír

Bírósági ülnökök ünnepélyes esküje csütörtökön délután Győrben

Bírósági ülnökök ünnepélyes esküje csütörtökön délután Győrben

A megyei képviselőtestület legutóbbi, április 22-i ülésén - a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 1997. évi LXVII. törvény által biztosított jogkörében eljárva - 38 fő ülnököt választott, kiknek megbízatása nég

Előzmények, háttér:

A Köztársasági Elnök a megyei bíróságok, a helyi bíróságok és a munkaügyi bíróságok ülnökeinek megválasztását a 2011. március 7. és április 30. közé eső időtartamra tűzte ki.

Az ülnökjelölés és választás szabályairól a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény rendelkezik. Ennek értelmében a megyei bíróság és a munkaügyi bíróság ülnökeit a megyei közgyűlés, a megyei jogú városi közgyűlés és a területi kisebbségi önkormányzatok választják meg.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala a megyei közgyűlés által választandó ülnökök számát 41 főben határozta meg. Ebből a megyei bíróságon működő ülnökök közül 12, a munkaügyi bíróságon működő ülnökök közül 25 és a fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró pedagógus ülnökök közül 4 fő megválasztása tartozik a közgyűlés hatáskörébe.

A 41 fő ülnököt a megyei közgyűlés és a területi kisebbségi önkormányzatok választják meg. A Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Győr-Moson-Sopron Megyei Horvát Kisebbségi Önkormányzat és a Győr-Moson-Sopron Megyei Német Önkormányzat a jelöltek közül 1-1 főt választ meg.

Ülnök büntetlen előéletű, 30. életévét betöltött, választójoggal rendelkező magyar állampolgár lehet, akinek megszűnik, ha a 70. életévét betölti. A jogszabály rendelkezései alapján az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel és választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és a társadalmi szervezetek - kivéve a pártokat - jelölhetik. A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei, a munkaügyi bíróság ülnökeit pedig elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

A Kisalföld c. napilap 2011. február 23-i számában megjelent felhívásra a megyei közgyűlés által választandó ülnökök tekintetében összesen 56 jelölés érkezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 09:12, vasárnap | Helyi

Háromból három: bekezdett a Gyirmót

Múlt hétvégén a Csákvárt is kipipálta, három győzelemmel kezdte az NB II-es pontvadászatot a Gyirmót labdarúgó csapata. A vezetőedző szerint segíti a közös munkát a jó rajt, de a hibák is előjöttek, ezeken javítani kell.

2024. Augusztus 18. 08:30, vasárnap | Bulvár

Ifj. Schobert Norbert tartalékos katona lett

A tartalékos kampányban olyan fiatalokat várunk, akik tenni akarnak hazájukért.

2024. Augusztus 18. 08:29, vasárnap | Sport

Állami kitüntetést kapott Gyulay Zsolt és Gulyás Michelle

Állami kitüntetésben részesült Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, valamint Gulyás Michelle olimpiai bajnok öttusázó.

2024. Augusztus 18. 08:28, vasárnap | Belföld

Augusztus 20. - Egyedülálló drónshow várja a közönséget kedden

Ezerháromszáz drón összehangolt repülése teszi még látványosabbá az idei Szent István-napi tűzijátékot, a szervezők több mint egy éve készülnek a produkcióra, amely Magyarország történelme és kulturális öröksége előtt tisztele